De economie krimpt, dit gaat HR er van merken

De Nederlandse economie zit al dit jaar in een recessie en krimpt verder in 2012. Dat gaan we merken, want er komen 90 duizend werklozen bij, de koopkracht daalt en de kosten van arbeid gaan omhoog. Personeelsnet bekeek de laatste ramingen van het Centraal Planbureau door de ogen van de HR-professional.

De economen van het Centraal Planbureau (CPB) maakten een decemberraming van de Nederlandse economie, in de `Economische vooruitzichten 2012`. De definitieve raming komt pas in het voorjaar van 2012, maar die zal zeker niet rooskleurig zijn.

Had het kabinet Rutte eerst nog het plan om het overheidstekort in 2012 terug te dringen naar 2,7%, nu kijken VVD, CDA en gedoogpartner PVV aan tegen een begrotingstekort van 4,6%. Dat is ver boven het eigen doel, maar ook ruimschoots boven de maximumnorm van 3% die Europa eist.

Doormodderen en bezuinigen
Het CPB gaat er bij de berekeningen al van uit dat het kabinet wel wat doet om de schuldencrisis te bezweren. Dat noemen de CPB-economen het `doormodderscenario`, waarin de schuldencrisis niet snel wordt opgelost, maar waarin het ook niet plotseling slechter gaat.

Maar het kabinet kan niet doormodderen, maar moet actie nemen. Ieder procent tekort staat voor ongeveer 6 miljard euro, zodat er bezuinigingen nodig zijn van minstens dat bedrag. En dan haalt het kabinet nog niet eens het eerder gestelde doel van een tekort van 2,7%.

Krimp, krimp, krimp
De wereldhandel krimpt in 2012, waardoor de Nederlandse export daalt. Consumenten en investeerders houden hun hand op de knip. En door de bezuinigingen zal de economie ook nog eens verder krimpen.

Volgens het CPB zit de Nederlandse economie nu al in een recessie. Over heel 2011 is er nog wel een groei van 1,5%, maar in 2012 is er een krimp van 0,5%. Pas in de tweede helft van 2012 bestaat de kans dat de economie weer een beetje aantrekt.

Werk en werkloosheid
De overheid wordt kleiner en bedrijven zullen mensen ontslaan. De werkloosheid stijgt dan ook met 90.000 personen en gaat van 5,5 naar 6,5%. De werkgelegenheid in arbeidsjaren neemt met 1%-punt af. De beroepsbevolking stijgt met 1% naar 8.815.000, maar er zullen al met al 0,5% minder mensen aan het werk zijn.

Door een lagere omzet, daalt de productie in de marktsector met 0,75%. Maar we gaan wel harder en efficiënter werken, want de arbeidsproductiviteit neemt toe met 0,5%.

Lonen en koopkracht
De contractlonen zullen volgend jaar toch nog stijgen met 1,75%. De loonsom per arbeidsjaar in de marksector stijgt meer dan dat percentage, namelijk van 2,5 naar 3,25%. Werkgevers worden vooral geconfronteerd met hogere premiebetalingen. De kosten voor arbeid stijgen in 2012 daarom met 2,25% (net als in 2011).

De koopkracht daalt voor alle huishoudens met 1,25%, maar alleenverdieners moeten extra inleveren: voor hen daalt de koopkracht met 2%.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?