167.000 ex-technici willen weer de techniek in

Op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn 498.000 mensen met een afgeronde technische studie, die momenteel geen technische functie vervullen. Van deze groep wil ruim een derde (167.000 personen) best weer een technische functie uitvoeren. Daarvan wil 42 procent zich bijscholen voor een aantrekkelijke functie.

Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group. Op basis van het AGO is bekend dat in Nederland 409.000 personen met een technische opleiding in een technische functie werken. Dat is 45% van de 907.000 personen met een technische opleiding die beschikbaar zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Het aantal mensen met een technische opleiding is met 1,65 miljoen personen nog groter, maar deels niet meer beschikbaar. Een groot deel van de technici werkt in aanverwante beroepen als productie (19%), ICT (15%) en transport (13%), maar ook in R&D- en managementfuncties.

Stap terug naar de techniek
Van de 498.000 personen technici die nu geen technische functie vervullen, wil 34 procent weer werken in de techniek. Daarvan wil 42 procent zich bijscholen voor een aantrekkelijke functie. Dit laatste hoeft niet per definitie voor een technische functie te zijn.

Volgens Intelligence Group is er dus een arbeidsreserve van technici met interesse in een technische functie van 167.000 personen. De arbeidsreserve bestaat voor het grootste gedeelte (72%) uit laag- en middelbaar opgeleiden, 20 procent HBO’ers en 8 procent WO’ers.

Zelfstandigheid en afwisseling
Naast een goed salaris en een vast contract, vindt deze groep het van onderscheidend belang dat ze in een nieuwe functie zelfstandigheid en afwisseling van de werkzaamheden terug vinden. Door onder andere dit te bieden in combinatie met een opleiding/bijscholing is het mogelijk om een deel van deze arbeidsreserve te enthousiasmeren om weer te gaan werken in de techniek, stelt Intelligence Group.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?