HR Tools & Extra's

Flexwerken: wijzigingen door Wet werk en zekerheid

Al in vaste dienst na twee jaar, geen concurrentiebeding meer, einde arbeidscontract aanzeggen, beperking van nul-urencontracten en reguleren van uitzendwerk. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid trekt de touwtjes voor flexwerken flink aan. Personeelsnet zet hier op een rij wat er sinds 1 juli 2015 is veranderd.

Nieuwe regels arbeidsmarkt vanaf 2020

Vanaf 2020 wijzigen de regels voor vast, flex en ontslag. Want dan treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking.

De WAB is de opvolger van de WWZ en maakt enkele, nog maar net ingevoerde, regels uit de WWZ alweer ongedaan. De WAB is nog in behandeling bij het parlement, maar zal naar verwachting vanaf 2020 van kracht worden. In 2019 zal HR zich al moeten voorbereiden op de invoering van de nieuwe regels. Wij houden u op de hoogte van de voortgang.

Een overzicht met hoofdpunten van de Wet arbeidsmarkt in balans, vindt u rechts naast dit artikel bij de links.

Nederland werkte sinds 1999 met de ‘flexwet’ (officieel de Wet Flexibiliteit en zekerheid). Daardoor werd de arbeidsmarkt in Nederland daadwerkelijk flexibeler. Maar nu is de arbeidsmarkt zo flexibel geworden, dat het kabinet met de sociale partners afspraken heeft gemaakt in het sociaal akkoord om flexwerkers meer zekerheid te geven. De afspraken zijn verwerkt in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. De wet is in 2015 gefaseerd ingevoerd.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.