Werknemers negatief over Wet Werk en Zekerheid

De invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) valt niet erg goed bij werknemers. Zo denkt twee derde (67%) dat de kans op een vast contract kleiner is geworden. Jongeren zijn iets positiever, want de helft denkt dat de kans op een vast contract nu groter wordt.

 

Opvallend is dat de gevolgen van de WWZ nauwelijks bekend zijn bij werkenden. Slechts een kwart weet wat de invoering van de wet voor hun persoonlijke werksituatie betekent, zo wijst onderzoek van Randstad Nederland uit onder 810 werkenden in Nederland.

Overheid en werkgever moeten informeren
Het gebrek aan kennis over de WWZ kan op de werkvloer tot problemen leiden. Nú al met werkenden die een flexcontract hebben en na 1 juli 2015 met alle werknemers, omdat dan het ontslagrecht wijzigt.

In hoeverre bent u het eens met onderstaande stellingen?

(% (zeer) mee oneens)

Vast contract

Flexibel contract

Ik weet niet wat de wet (WWZ) voor mijn persoonlijke werksituatie betekent

26%

22%

Ik ben op de hoogte van de invoering van de Wet Werk en Zekerheid

40%

36%

Circa twee derde van de werkenden geeft aan dat zij verwachten dat de overheid hen  informeert over deze nieuwe wet. Verder verwacht 45 procent dat de werkgever hen hierover inlicht.

Grotere kans op ontslag
Door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wijzigt het ontslagrecht ingrijpend, net als de regels voor contracten voor bepaalde tijd en andere flexibele arbeidsvormen. Driekwart (73%) van alle werkenden denkt dat de kans op ontslag in de nieuwe situatie groter is geworden.

Jongeren (tot 35 jaar) zijn iets minder negatief gestemd; 36% verwacht juist dat de kans op ontslag kleiner wordt. Onder de overige werkenden is dit slechts 23%.

Niet meer werkzekerheid
Nog geen derde van de werkenden is het er mee eens dat de nieuwe wet leidt tot meer werkzekerheid voor de mensen met een flexibel of tijdelijk contract.

In hoeverre bent u het eens met onderstaande stellingen?

(% (zeer) mee eens)

Vast contract

Flexibel

Door de nieuwe WWZ krijgen medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract meer werkzekerheid

30%

32%

Door de nieuwe WWZ komen medewerkers na ontslag snel(ler) aan een nieuwe baan

17%

20%

Zo denkt maar 30% dat de nieuwe wet leidt tot een gunstiger perspectief voor mensen die hun baan kwijt raken. En slechts 18% is van mening dat werkenden die hun baan zijn kwijt geraakt door deze nieuwe wet sneller aan het werk zullen worden geholpen.

Nadelig voor vast contract
Dat de WWZ zowel werk als zekerheid zou bieden, wordt bepaald niet breed gedragen. Want de helft van alle werkenden (50%) denkt dat de WWZ vooral nadelig kan zijn voor werkenden met een vast contract, omdat ontslag eenvoudiger wordt. Dat is vooral de vrees van 55-plussers en werkenden met een vast contract (respectievelijk 62% en 52%).

Een kwart van de werkenden (26%) verwacht dat de WWZ voordelig kan uitpakken voor de flexwerkers, omdat zij sneller in aanmerking kunnen komen voor een vast contract.

Werkgevers profiteren het meest
De WWZ is het gevolg van een uitruil tussen vakbonden, het rijk en werkgevers in het sociaal akkoord. Hierbij hebben de werkgevers gewonnen, denken veel werkenden. Want iets meer dan de helft (56%) van hen geeft aan dat het vooral de werkgevers zijn die profiteren van de nieuwe wet.

Ongeveer een kwart (27%) denkt dat de werknemers beter af zijn met de WWZ en dan in het bijzonder de werknemers met een tijdelijk of flexibel contract. Werkenden met een flexibel contract zijn vooral sceptisch; circa een kwart (23%) geeft aan dat vooral de overheid profiteert van deze nieuwe wet.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?