Vrouwen willen flexibel werken, mannen goed pensioen

Flexibele werktijden staan bovenaan de top 10 van aantrekkelijkste arbeidsvoorwaarden in Nederland. Vooral vrouwen hechten aan flexibiliteit op het werk. Bij mannen staat een goede pensioenregeling bovenaan de verlanglijst.

Dat valt op te maken uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group, waarbij gekeken is naar de belangrijkste gewenste arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse beroepsbevolking.

Mannen gaan voor geld, vrouwen voor flexibiliteit
Mannen zijn meer gericht op financiële arbeidsvoorwaarden dan vrouwen: een goede pensioenregeling, een auto van de zaak, een bonusregeling en tekengeld zijn voor hen aanzienlijk relevanter bij de keuze van een baan, dan voor vrouwen.

TOP 10 MEEST GEWENSTE ARBEIDSVOORWAARDEN NEDERLANDSE BEROEPSBEVOLKING ARBEIDSMARKT GEDRAGSONDERZOEK 2015

Plaats

Totaal

Man

Vrouw

1

Flexibele werktijden

Pensioenregeling

Flexibele werktijden

2

Reiskosten-
vergoeding

Reiskosten-vergoeding

Reiskosten-vergoeding

3

Pensioenregeling

Flexibele werktijden

Pensioenregeling

4

Veel vrije tijd/vakantiedagen

13e maand

Veel vrije tijd / vakantiedagen

5

13e maand

Veel vrije tijd/ vakantiedagen

Mogelijkheid om thuis te werken

6

Mogelijkheid om thuis te werken

Mogelijkheid om thuis te werken

13e maand

7

Studie- en opleidingsbudget

Toeslag onregelmatigheid / overwerkvergoeding

Studie- en opleidingsbudget

8

Toeslag onregelmatigheid / overwerkvergoeding

Studie- en opleidingsbudget

Aandacht voor goede werkplekken en werkomstandigheden (ARBO)

9

Aandacht voor goede werkplekken en werkomstandigheden (ARBO)

Bonusregeling / winstdelingsregeling

Toeslag onregelmatigheid / overwerkvergoeding

10

Tegemoetkoming in de ziektekosten-verzekering

Aandacht voor goede werkplekken en werkomstandigheden (ARBO)

Goede parkeergelegenheid dichtbij het werk

Bron: Intelligence Group. Een schema met het overzicht van de volledige resultaten, vindt u hier.

Vrouwen hechten meer waarde aan flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te kunnen werken. Dit komt mogelijk voort uit de wens om werk en privé beter te combineren, bijvoorbeeld de zorg voor kinderen en familie (mantelzorg). Maar vrouwen hechten mogelijk ook meer aan een goede balans tussen werk en ontspanning.

Levensfase bepaalt behoefte aan arbeidsvoorwaarden
De levensfase waarin iemand verkeerd is medebepalend voor de keuze van arbeidsvoorwaarden. Voor mensen van 50 jaar en ouder is de pensioenregeling veruit de belangrijkste arbeidsvoorwaarde (49% noemt dit) waarop gelet wordt bij de keuze van een baan.

Maar starters zijn daar aanzienlijk minder mee bezig. Slechts een kwart van hen vindt een goede pensioenregeling van belang. Dat is bijna de helft minder vergeleken met de 50-plussers. De pensioenleeftijd is voor jongeren nog ver weg; mogelijk hebben zij er ook minder vertrouwen in dat het pensioenstelsel voor henzelf van nut zal zijn.

Arbeidsvoorwaarden eerste nieuwe baan
Flexwerken heeft een vlucht genomen en dat is terug te zien in de onderzoeksresultaten. Zo geeft de helft van de scholieren en studenten aan dat zij flexibel werken veruit de belangrijkste arbeidsvoorwaarde vinden, gevolgd door reiskostenvergoeding en studie- en opleidingsbudget.

WETEN: ARBEIDSVOORWAARDEN IN RELATIE TOT PERSONEELSBELEID

Effectief HR-beleid zet verschillende personeelsinstrumenten in, zodat de organisatie zo optimaal mogelijk gestelde doelen kan bereiken. Goed gemotiveerd personeel is het belangrijkste kapitaal van de organisatie, zodat de wensen van de medewerkers ook moeten doorklinken in het HR-beleid.

Strategisch personeelsbeleid omvat vaak de volgende onderdelen:

Organisatiedoelen en personeelsbeleid
Hier geeft u kort de doelstellingen van de organisatie weer en de daarvan af te leiden doelstelling voor het personeelsbeleid met de daarbij behorende acties. Ook werkgeverschap en de rol van te bieden (arbeids-)voorwaarden komen hier aan de orde.

Functievorming en beloning
In dit onderdeel geeft u aan welke gevolgen het P-beleid heeft voor functies en taken in de organisatie. Bij organisaties die in verandering zijn, ontstaat vaak de behoefte aan verbreden van de taakinhoud of juist het opdelen van taken om verder te kunnen specialiseren. Daaraan gekoppeld is de beloning, bijvoorbeeld de vraag of flexibele beloning wenselijk is.

Personeelsplanning
Om de productie efficiënt te laten verlopen, moet er voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar zijn, nu en in de (nabije) toekomst. Daarvoor is het wel nodig het potentieel van de medewerkers te kennen en barrières in de organisatie te slechten die het personeel beletten mobiel te zijn. Bovendien moet het mogelijk zijn de contracten van het personeel aan te passen op de wisselende omstandigheden en de benodigde inzet.

Personeelsvoorziening
Hier omschrijft u waar de aandacht bij werving en selectie in de komende periode komt te liggen. Welke (categorieën) functies zijn er nodig, hoe ziet de arbeidsmarkt er uit en welke inspanningen moet u leveren om de mensen met de juiste kwalificaties te kunnen werven.

Personeelsbeoordeling
De beoordeling is een middel voor informatie, sturing en motivatie van personeel. Hier beschrijft u welke middelen u inzet voor de personeelsbeoordeling en hoe. Door beoordelings- en functioneringsgesprekken te voeren krijgt u informatie over het werk op de werkvloer, het functioneren van medewerkers, scholingsbehoeften en de noodzaak voor kwaliteitsverbetering.

Scholing en Ontwikkeling
Traditioneel is het opleidingsbeleid van organisaties vaak gericht op de leerwensen van de individuele medewerkers. Maar een organisatie die de wenselijke competenties benoemd heeft, wil dat de opleidingen van medewerkers daar ook bij aansluiten. De specifieke leerwensen en de eisen die de organisatie stelt, kunt u beschrijven in een opleidingsplan.

Arbeidsomstandigheden en Sociaal Beleid
Het voeren van arbeidsomstandighedenbeleid, is een verplichting voor iedere werkgever. Doel is om medewerkers veilig en gezond te laten werken. U vervat het arbobeleid in een Arbobeleidsplan met instrumenten die u kunt gebruiken bij het opstellen van uw arbobeleid.

Uitstroom
In dit onderdeel beschrijft u de te verwachten uitstroom uit de organisatie. Bij extreem hoog of laag verloop kan wel een probleem ontstaan, ontwikkelt u middelen om de organisatie te beschermen tegen het onnodig weglekken van kennis en ervaring tegen hoge kosten (hoog verloop), dan wel tegen verstarring en verstopping (bij een extreem laag verloop).

Evaluatie van beleid/toetsing aan praktijk
Of de plannen in het personeelsbeleid in de praktijk werken, is een kwestie van meten en evalueren. Gebruik van meetbare HR-kengetallen, zijn daarbij noodzakelijk.

MEER WETEN? Kijk op HR Tools & Extra’s voor meer informatie

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?