Te weinig aandacht voor zieke flexwerker kan duur uitpakken

Een zieke flexwerker die 30.000 euro verdient, kan een werkgever in het uiterste geval tot wel 200.000 euro kosten. Werkgevers moeten daarom veel beter rekening houden met de gevolgen van de nieuwe Ziektewet.

Werkgevers die zich niet tijdig voorbereiden op de nieuwe Ziektewet (BeZaVa) krijgen binnenkort de rekening gepresenteerd, waarschuwt de branchevereniging van re-integratiebedrijven en arbodiensten OVAL. Want zieke (ex-)werknemers in 2014, zijn bepalend voor de hoogte van de premie werkgeverspremie in 2016.

Een werkgever betaalt voor een flexwerker die tijdens of kort na afloop van het contract in de Ziektewet belandt en vervolgens in de WGA. Werkgevers beseffen dit onvoldoende, zo blijkt uit navraag door OVAL bij een aantal arbodienstverleners. Dit terwijl met tijdige en adequate acties de kosten kunnen worden beheerst.

Twee ton premie betalen voor zieke werknemer
De Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid (BeZaVa) betekent een forse toename van de werkgeversrisico's. Sinds 1 januari 2014 betaalt een werkgever met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012 een individuele Ziektewetpremie die stijgt wanneer een tijdelijke kracht ziek uit dienst gaat. Komt zo'n ex-werknemer vervolgens in de WGA terecht, dan volgt ook nog eens een hogere premie voor de WGA-flex.

VERDER LEZEN: nieuwe ziektewet, betalen per zieke flexwerker

De financiële verplichting die daaruit voortkomt voor werkgevers kan tot twaalf jaar na beëindiging van het tijdelijke contract doorlopen. Iemand met een jaarinkomen van 30.000 euro, kan bij een maximale duur van de WGA een werkgever wel 200.000 euro kosten.

Bedrijven kennen gevolgen van de wet niet
Uit de praktijk van arbodiensten blijkt dat werkgevers de hoofdlijnen van de wet kennen, maar bij mkb-bedrijven leeft de BeZaVa niet of nauwelijks. Volgens Kick van der Pol, voorzitter van OVAL, beseffen sommige ondernemers wel ‘dat er veel moet worden geregeld, zowel in verzekeringen als ook voor re-integratievragen en verplichtingen vanuit de Wet Verbetering Poortwachter’.

‘Het inrichten van goed preventie-, verzuim- en re-integratiebeleid is van belang. Arbodienstverleners zien dat een preventieve en proactieve aanpak, waarin ook aandacht is voor tijdelijke krachten en flexwerkers, vruchten afwerpt. Snel reageren, actief kijken naar mogelijkheden en een stimulerende re-integratieaanpak helpen om verzuim te beheersen. Werk blijkt in veel gevallen de beste stimulans voor herstel. Dat vraagt om een intensieve en persoonlijke aanpak met interventie van specialisten’, stelt Van der Pol.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?