Te lage lonen werken contraproductief voor bedrijven

Bedrijven besteden productie uit naar lagelonenlanden vanwege het kostenvoordeel. Maar tè lage lonen betalen, werkt soms contraproductief. De SER roept internationale bedrijven daarom op om een ‘leefbaar loon’ te betalen in ontwikkelingslanden.

Door te lage lonen zitten werknemers gevangen in armoede, maken werknemers veel overuren en kunnen kinderen niet naar school omdat ze moeten meewerken.

Volgens de Sociaal Economische Raad (SER), waaraan zowel vakbonden als werkgevers deelnemen, is sprake van een leefbaar loon als een gezin daarmee kan rondkomen voor basisbehoeften als voeding, kleding,  huisvesting,  onderwijs, zorg en sparen. De SER heeft een brochure gemaakt voor bedrijven die werk willen maken van een leefbaar loon, maar niet goed weten hoe ze dat moeten doen.

Bedrijven profiteren ook van leefbaar loon
De invoering van leefbaar loon biedt kansen om mensenrechten en duurzame groei te bevorderen. Een leefbaar loon biedt internationale bedrijven zelf ook voordelen, bijvoorbeeld door personeelsbehoud en een betere reputatie.

In de SER-brochure staat een aantal kansen beschreven voor bedrijven, zoals:

  • Het aantrekken en behouden van (geschoolde) werknemers, zodat opleidings- en inwerkkosten omlaag gaan; bovendien zijn tevreden werknemers productiever.
  • Vermijden van kosten van stakingen en conflicten.
  • Kostenbesparing elders in de keten.

Zo kunnen bedrijven leefbaar loon betalen
Er zijn nog maar weinig voorbeelden waarbij leefbaar loon volledig betaald wordt. Maar de SER beschrijft wel verschillende wegen om hier werk van te maken:

  • Zo heeft een Nederlands bedrijf een fonds opgericht waaruit werknemers van een toeleverancier in een opkomende economie een bonus krijgen uitbetaald.
  • Een ander Nederlands bedrijf ondersteunt vakbondsleden in een ontwikkelingsland om loononderhandelingen te voeren met plantage-eigenaren. Dat gebeurt samen met een Nederlandse vakbond en een hulporganisatie.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?