Personeelsnet

Pensioen beschikbare premieregeling daalt sterk

Werknemers die een pensioen opbouwen met een beschikbare premieregeling, gaan er door nieuwe regels en de dalende marktrente flink op achteruit. Voor een 40-jarige met een modaal inkomen daalde de maandelijkse pensioenuitkering in een jaar tijd met 221 euro.

Dat blijkt uit de Pensioenvergelijker van HR-adviesbureau Aon Hewitt. De index geeft aan hoe het te bereiken pensioen van een 40-jarige zich ontwikkelt onder invloed van onder andere wet- en regelgeving, beurskoersen, inflatie en marktrente.

Minder pensioen door nieuwe wetgeving
De wetgever bepaalt hoeveel pensioen een werknemer maximaal mag opbouwen. In 2006 en 2014 is dit maximale pensioen verlaagd. Met ingang van 2015 is dit opnieuw verlaagd. Hierdoor zijn veel pensioenregelingen aangepast.

De aanpassing verklaart bijna driekwart van de daling van de index. Ook de verwachte pensioenuitkering van een gemiddelde middelloonregeling is gedaald als gevolg van deze nieuwe wetgeving.

Rente blijft maar dalen
Naast de aangepaste wetgeving, komt de teruggang ook door de alsmaar dalende marktrente in het vierde kwartaal van 2014. Bij een lagere marktrente is het duurder om een pensioen aan te kopen, wat zorgt voor een lagere uitkering op de pensioenleeftijd.

De rentedaling in het vierde kwartaal is het grootst geweest voor lange looptijden. Dit heeft tot gevolg dat vooral jongere werknemers een lagere pensioenuitkering in het vooruitzicht hebben.

Jongeren bouwen het minst op
Uit de Pensioenvergelijker blijkt dat de uitkering voor een 25-jarige met 27% daalde ten opzichte van het vorige kwartaal. De oorzaak is een daling van de marktrente op de zeer lange termijn. Voor een 55 jarige daalde de index met 15%.

Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen kan een pensioen tegemoet zien van 579 euro per maand. Vorig kwartaal was dat nog 702 euro per maand. Begin vorig jaar lag de verwachte uitkering op 800 euro.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?