Personeelsnet.nl maakt gebruik van cookies. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Personeelsnet

Vakkennis voor HR-professionals

Pas recht op twee jaar WW na 38 jaar werken

maandag 12 november 2012 om 16:37, Redactie

Het wordt vanaf 2014 lastig voor jongeren en starters om WW-rechten op te bouwen. Vakbond CNV vindt dat jongeren daardoor ‘zwaar getroffen worden’. Maar ook voor ouderen wordt de WW korter en lager.

P&O-documenten, checklists en tools, incl 2 collega's voor maar € 198 per jaar!

Klik hier voor meer informatie

CNV vicevoorzitter Maurice Limmen rekent voor dat jonge mensen die in 2014 starten met werken, minimaal 38 jaar moeten werken om recht te krijgen op twee jaar WW. Maar ook oudere werknemers worden geraakt. Ook zij ontvangen straks maximaal 24 maanden WW, waarvan ook nog eens één jaar op bijstandsniveau, ongeacht hun arbeidsjaren.

Opbouw WW gaat langzaam
In 2014 gaan de nieuwe WW-regels in. Wanneer iemand dan 25 jaar is en begint met werken, ‘heeft hij op z'n vroegst op z'n 63ste voldoende arbeidsverleden opgebouwd om recht te hebben op de maximale WW-duur van twee jaar’, aldus Limmen.

‘Voor mensen die dan beginnen met werken – als starter op de arbeidsmarkt of na een periode van werkloosheid - geldt dat zij de eerste tien jaar per gewerkt jaar één maand WW-recht opbouwen en na tien werkzame jaren, komt daar een halve maand WW-recht per gewerkt jaar bij’.

Oude regeling en overgangsregeling
Mensen die voor 1 juli 2014 werkloos worden, vallen onder de oude regeling en kunnen nog wel maximaal 38 maanden een loongerelateerde WW-uitkering ontvangen.

Werknemers die na 1 juli 2014 werkloos worden en al wel WW-rechten hebben opgebouwd volgens het oude systeem, vallen in een overgangsregeling. Zij mogen het opgebouwde aantal WW-maanden behouden. Maar ook dan geldt dat zij maximaal 24 maanden recht hebben op een WW-uitkering (waarvan één jaar loongerelateerd en één jaar WW-uitkering op bijstandsniveau). Limmen vindt de overgangsregeling daarmee ‘een wassen neus, zeker voor mensen die meer dan twaalf jaar arbeidsverleden hebben.’

Reacties (4)

Voor de ambtenaren (ex-ministers, staatssecretarissen, etc) zelf zijn er riante jarenlange uitkeringen. Vallen deze dan m.i.v. 1 juli 2014 onder dezelfde regel?

GS13 november 2012 om 10:57

Iedereen maakt zich druk om de zorgpremie maar dit is vele malen erger en veel ingrijpender dan iedereen denkt. zowel op economisch als op sociaal gebied. Dit systeem is respectloos voor iedereen die wel wil werken maar de kans niet krijgt.

Anke13 november 2012 om 11:04

mensen met 2x modaal moeten onzien worden en iemand die niet vrijwillig werkeloos word word gepakt en mag zelfs 30% inleveren,hier hoor je ze niet over.O ja je moet weer snel aan het werk zegt men,zegt dat maar eens tegen 500.000 werklozen

peter13 november 2012 om 11:43

Snijden in eigen vlees doet pijn, snijden in andermans vlees niet. Mensen worden steeds meer een nummer en de top denkt alleen aan winstcijfers. Minder werknemers meer winst. Hoe werkzoekenden aan een baan komen dat interesseert hen niet. Deze mensen met hun "old boys" netwerk zullen nooit zonder werk komen te zitten en daarbij krijgen zij altijd een riante vertrekpremie mee om vervolgens weer aan de slag te gaan bij één van hun relaties.

Geertrui14 november 2012 om 10:57

Reageer

Om te voorkomen dat formulieren automatisch worden ingevuld door spambedrijven, stellen we u de volgende vraag: