Niet alle werkende jongeren willen hetzelfde

De werkende jongere wil leuk werk, een goed salaris en de kans om zich te ontwikkelen. Wie jonge werknemers zoekt, moet de juiste werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden bieden.

De werkende jongere wil leuk werk, een goed salaris en de kans om zich te ontwikkelen. Maar gooi alle jongeren vooral niet op één hoop. Want er zijn belangrijke verschillen om rekening mee te houden. Wie jonge werknemers zoekt, of ze graag aan het bedrijf wil binden, moet de juiste werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden bieden.

Personeelsnet dook in het onderzoek ‘Een zonnige toekomst voor werkende Jongeren’ en presenteert hier een uitgebreide samenvatting van de belangrijkste punten. Het onderzoek is in opdracht van FNV Jong uitgevoerd door het bureau Ruigrok | NetPanel in april 2007. De resultaten zijn representatief voor Nederlandse werkende jongeren op basis van leeftijd en geslacht.

Relaties belangrijker dan werk
Zorg voor vrienden en familie (76%) en een relatie (75%) vinden werkende jongeren belangrijker dan hun werk. Ook vrienden zijn met 58% nog steeds belangrijker. Vrijwilligerswerk is voor twee derde van de werkende jongeren (66%) minder belangrijk dan hun werk. Opleiding en ontwikkeling vindt bijna tweederde (64%) van de werkende jongeren even belangrijk als werk.

Belangrijkste (arbeids-)voorwaarden voor jongeren
De top 3 die jongeren het belangrijkst vinden:

  • Plezier in het werk
  • Ontwikkelingsmogelijkheden
  • Een goed salaris

De top 3 die niet het belangrijkst zijn, maar wel belangrijk:

  1. Plezier in het werk
  2. Een goed salaris
  3. Goed contact met collega’s

Het minst belangrijk zijn:

  • Werk dicht bij huis
  • Parttime werk
  • Een vast contract

Een vaste aanstelling staat pas na tien jaar op het verlanglijstje van jonge werknemers. Dat wordt dan zeer belangrijk, denkt 39% en gewoon belangrijk, verwacht nog eens 39%.

De weg naar succes
Bijna tweederde van de werkende jongeren denkt extra scholing of een aanvullende opleiding nodig te hebben voor blijvend succes op de arbeidsmarkt.
Ook een goed netwerk (45%) en veel (verschillende) werkervaring (43%) vinden jongeren belangrijke succesvoorwaarden.
Weinig jongeren vinden flexibiliteit en ervaring in het buitenland belangrijk voor toekomstig succes op de arbeidsmarkt.

Opstappen of blijven?
De meeste jongeren (58%) geven aan dat ze over 10 jaar niet meer hetzelfde beroep denken uit te oefenen. Ze willen doorgroeien, zich verder ontwikkelen, zijn op zoek naar afwisseling of willen niet vastroesten. Sommigen slaan bewust een andere weg in met omscholing, terwijl anderen nu in een baan werken die niet past bij hun opleiding, terwijl ze wel hun ‘eigen’ vak in willen. Een deel ziet zoveel veranderingen op de arbeidsmarkt, dat ze wel zien waar ze over tien jaar staan.

Twee vijfde van de werkende jongeren (42%) verwacht over 10 jaar nog hetzelfde beroep te hebben. Ze zijn tevreden met hun huidige werk en er nog niet op uitgekeken, er zijn voldoende opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Sommigen hebben gewoon geen zin om zich te laten omscholen en opnieuw een netwerk op te bouwen. Pure specialisten verwachten ook binnen het bedrijf te blijven, omdat een andere werkkring niet voor de hand ligt.

Verschillen tussen jonge mannen en vrouwen
Meer jonge werkende mannen vinden een goed salaris en een vast contract het belangrijkste van hun werk. Ook vinden zij een relatie en vrienden belangrijker, verwachten zij vaker volledig aan het werk te zijn en hechten ze meer belang aan een goed netwerk. Zij denken minder vaak dat het lastig wordt om over tien jaar een vast contract te hebben.

Meer jonge werkende vrouwen vinden plezier in het werk en parttime werken belangrijk. Werkende vrouwen verwachten vaker dat ze over tien jaar zorg met werken combineren. Om in de toekomst succesvol te zijn op de arbeidsmarkt, geven werkende vrouwen vaker aan flexibiliteit nodig te hebben. Verder denken jonge werkende vrouwen dat het moeilijker wordt om later een vast contract te krijgen.

Verschillen tussen lage en hoge opleiding

Laagopgeleide jongeren

  • Werkende jongeren met een lagere opleiding, vinden waardering voor het werk dat ze doen vaker belangrijk. Zij vinden plezier in het werk minder belangrijk.
  • Laagopgeleide werkende jongeren verwachten in de komende 10 jaar minder vaak een flexibel contract te krijgen, waardoor er minder mogelijkheden zijn om hun tijd in te delen.
  • Laag- en middelbaar opgeleide werkende jongeren geven vaker aan een goed netwerk nodig te hebben voor toekomstig succes.
  • Lager opgeleide jongeren zijn het vaker eens met de stelling dat het vinden van een vaste baan moeilijker wordt.

Hoogopgeleide jongeren:

  • Hoe hoger een werkende jongere is opgeleid, hoe vaker mogelijkheden voor ontwikkeling het belangrijkste zijn. Maar bijscholing of een aanvullende opleiding, denken hoogopgeleide jongeren juist minder nodig te hebben voor toekomstig succes op de arbeidsmarkt.
  • Hoogopgeleide werkende jongeren vinden een vast contract minder vaak het belangrijkste in hun werk.
  • Hoogopgeleide werkende jongeren vinden werk vaker belangrijker dan vrijwilligerswerk en opleiding /ontwikkeling.
  • Hoe hoger een werkende jongere is opgeleid, hoe vaker hij/zij denkt over 10 jaar meer vanuit huis te werken.
  • Een vaste aanstelling (over 10 jaar) is voor hoogopgeleide werkende jongeren minder belangrijk.
  • Hoe hoger een werkende jongere is opgeleid, hoe meer vertrouwen er is dat hij/zij zich wel redt, ongeacht mogelijke obstakels. 

© Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media in Den Haag. Vermenigvuldigen en verspreiden zonder toestemming van de uitgever is niet toegestaan.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?