Personeelsnet

‘Maak HR-beleid voor werkende vrouw in de overgang’

Bedrijven moeten méér aandacht besteden aan de problematiek van werkende vrouwen in de overgang. Ruim een derde van het ziekteverzuim onder vrouwen vanaf 45 jaar is aan de overgang gerelateerd. Ook gaan zij andere eisen stellen aan hun werk, werkomgeving, werktijden en autonomie. Desondanks is de overgang géén speerpunt in het HR-beleid van bedrijven.

 

Dat stellen organisatieadviseurs Marret Kramer en Susanna Hietbrink van bureau Werkende Weg uit Haarlem. Over het onderwerp organiseren zij vijf bijeenkomsten voor vrouwelijke professionals, ondernemers en HR-managers. Meer informatie over Werkende Weg en de lezingencyclus is te vinden op www.werkendeweg.nl.

Onderscheid maken
Van de circa 1,2 miljoen vrouwen vanaf 45 jaar die in de overgang zijn, hebben 1 miljoen daar enige tot veel last van. Bij 20 procent leidt dat tot een belemmering in het dagelijks functioneren. Een gevolg is onder meer de sterke link tussen ziekteverzuim en overgang. Toch is er binnen het HR-beleid geen sprake van specifieke aandacht voor de problematiek.

Zo willen veel bedrijven geen gericht onderscheid tussen mannen en vrouwen maken. Als zij hun medewerkers op het gebied van vitaliteit en loopbaanontwikkeling ondersteunen, gebeurt dat veelal leeftijd- en sekseonafhankelijk. HR-afdelingen missen hierdoor kansen op het gebied van gericht vitaliteitsmanagement.

Lacherig doen
Volgens Susanna Hietbrink (58) van Werkende Weg is het tijd om de gevolgen van de overgang voor zowel werkende vrouwen als bedrijven ten volle te belichten: "Breng zowel de hinder als de kansen in kaart en maak het onderwerp - waarover nogal eens lacherig wordt gedaan - bespreekbaar in werksituaties."

Haar collega Marret Kramer (56) geeft aan dat de overgang door werkende vrouwen vroeger vaak werd gezien als een vorm van voorsorteren op het naderend pensioen. "Maar tegenwoordig is het omdat zij langer doorwerken steeds vaker een transitiefase waarin zij zichzelf moeten resetten. Werkgevers doen er verstandig om deze gekwalificeerde professionals daarbij te ondersteunen, want dat leidt tot meer welzijn, beter renderend en gemotiveerd personeel en minder verzuimkosten."

Andere eisen
Vrouwen die niet klagen over de gevolgen van de overgang veronderstellen nogal eens dat het vanzelf weer overgaat. Maar er zijn ook vrouwen die gaandeweg vaststellen dat de impact van deze periode veel groter is dan zij hadden voorzien.

Zij gaan andere eisen stellen aan hun werk en werkomgeving en gedijen beter bij flexibeler werktijden en meer autonomie. Ook wordt de betekenis van het werk kritisch(er) gewaardeerd en niet zelden achten vrouwen de tijd rijp om nog een keer iets heel anders te gaan doen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?