Loon topverdiener stijgt 4x sneller dan gemiddeld salaris

Bij de duizend grootste Nederlandse bedrijven verdient de top 6 keer meer dan de gemiddelde medewerker. De loonkloof wordt van jaar tot jaar ook steeds groter. Bij de 5 duizend echte topverdieners, stijgen de salarissen bovendien veel sneller dan bij ‘gewone’ werknemers.

In 2015 was het bruto jaarsalaris van de vijf topverdieners per bedrijf 6,1 keer zo hoog als het salaris van de doorsnee voltijdwerknemers bij deze bedrijven. In 2010 was de loonkloof nog 5,5. Dat meldt CBS op basis van het jaarlijks onderzoek naar de beloning van werknemers.

Belasting roomt wel veel af
Het Nederlandse belastingsysteem maakt dat de verschillen uiteindelijk minder groot uitvallen. Want netto (verminderd met premies, belasting en bijdragen) is de loonkloof dan bij de grootste duizend bedrijven ongeveer 4,4 in plaats van 6,1.

Daardoor is de inkomensongelijkheid gemiddeld over alle huishoudens de laatste jaren vrij constant. Alle voltijdwerknemers in Nederland samen verdienden in 2015 gemiddeld 50 duizend euro per jaar. Als ook de deeltijders worden meegerekend verdienden alle werknemers samen gemiddeld 33 duizend euro per jaar bruto.

Topverdieners verdiener steeds meer
In 2015 verdienden 179 duizend werknemers bij Nederlandse bedrijven minstens 100 duizend euro (80 procent mannen). Dat is 2,3 procent van alle werknemersbanen. In 2014 ging het nog om 165 duizend werknemers en in 2010 was dit 133 duizend. Bij negen bedrijven in Nederland staan meer dan duizend werknemers op de loonlijst die elk minstens 100 duizend euro verdienen.

De vijfduizend echte topverdieners, zagen hun salaris tussen 2010 en 2015 met 22 procent stijgen tot gemiddeld 252 duizend euro. Ter vergelijking: het gemiddelde cao-loon steeg in dezelfde periode met 6 procent.

Soms is het gemiddelde loon erg laag
De loonkloof is en was het grootst in de bedrijfstak financiële dienstverlening: de top verdient hier aan bruto jaarloon gemiddeld 13,4 keer zoveel als de gewone werknemers bij hetzelfde bedrijf. Dat is meer dan in 2014 (11,7) maar lager dan in 2010 (15,7). Ook in de handel en de informatie en communicatie is het verschil relatief groot.

Bij sommige bedrijven met grote loonverschillen verdient de top niet eens zoveel, maar is het loon van de gewone werknemers erg laag. Dit is bijvoorbeeld het geval als er relatief veel jongeren werken, zoals in de horeca en handel. De loonkloof is het kleinst in het onderwijs, de zorg en het openbaar bestuur. Dat komt omdat de wet daar een grens stelt aan de hoogste inkomens.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?