Gezondheidsmanagement bereikt doelgroep niet

Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland blijft dalen, naar 4,3% in de eerste helft van 2012. Hoewel gezondheidsmanagement vaak niet de juiste doelgroep bereikt, moeten werkgevers toch aandacht blijven besteden aan de levensstijl van werknemers.

Naast een daling van de verzuimduur, neemt ook verzuimfrequentie af van gemiddeld 0,85 verzuimmeldingen per werknemer in 2011 naar gemiddeld 0,79 verzuimmeldingen over de eerste helft van 2012. Dat meldt 365/ArboNed, op basis van verzuimgegevens van ruim 1 miljoen werknemers.

Er was in de eerste helft van 2012 weliswaar minder vaak verzuim, maar de gemiddelde verzuimduur was langer: 20,5 dagen ten opzichte van 19,2 dagen vorig jaar. Werknemer zijn door de crisis beducht voor hun baan en blijven niet meer thuis voor een verkoudheidje. Ze melden zich pas ziek bij grotere problemen, waardoor de verzuimduur langer uitvalt.

Aandacht voor roken en drankgebruik
Naast verzuim, registreert 365/ArboNed ook de gezondheid en leefstijl van werknemers. Daaruit blijkt dat schoolverlaters meer roken (33%) en vaker ongezond eten (37%) dan 25-plussers.

In de leeftijdscategorieën 25-40, 40-55 en 55+ is het beeld van leefgewoontes ongeveer gelijk, waarbij opvalt dat alcoholgebruik over de jaren geleidelijk toeneemt van 4,4% onder 15-25 jarigen naar 10,8% bij 55-plussers.

Gezondheidsmanagement bereikt verkeerde mensen
Volgens 365/ArboNed zouden werkgevers specifiek aandacht moeten besteden aan de leefstijl van werknemers, waarbij zij ook hun verantwoordelijkheid nemen en hulp bieden. Bedrijven worstelen nog wel eens met de vraag in hoeverre zij werknemers mogen aanspreken op een ongezonde leefstijl.

De praktijk is dan ook weerbarstig, constateert 365/ArboNed: organisaties die stappen zetten op het gebied van gezondheidsmanagement, merken dat vooral enthousiaste werknemers meedoen en niet degenen die er het meest baat bij zouden hebben.

Leeftijd en verzuim
Onder werknemers die jonger zijn dan 25 jaar komt verzuim met letsels van het bewegingsapparaat (botten, spieren en gewrichten) het meest voor. Dat levert een forse periode van verzuim op: gemiddeld 2,5 maand.

In de leeftijdscategorie 25-45 jaar zijn psychische klachten de belangrijkste oorzaak van verzuim dat 3-4 maanden duurt. Bij 45-plussers voert verzuim met fysieke klachten de boventoon; zowel ‘slijtage’ van het bewegingsapparaat als ook hart- & vaatziekten.

Bij alle leeftijden is de verzuimduur als gevolg van psychische klachten toegenomen, van 147 dagen naar 154 dagen.

Uitgeschakeld door hart- en vaatziekten
De gemiddelde verzuimduur door hart- & vaatziekten steeg van 87 dagen in 2006 naar 101 dagen in 2012. In totaal is 27% van de verzuimdagen onder 55-plussers het gevolg van hart- & vaatziekten.

Hiermee staan hart- & vaatziekten op de tweede plaats achter klachten van het bewegingsapparaat die verantwoordelijk zijn voor 42% van de verzuimde dagen. Op de derde plaats komen psychische klachten die 18% van de verzuimdagen onder 55-plussers beslaan.

Professionele begeleiding bij psychische klachten
Psychische klachten zijn bij 25-40 jarigen de belangrijkste oorzaak van verzuim. Deze groep zit in het ‘spitsuur’ van het leven, vaak met jonge kinderen, een drukke baan en een even druk sociaal leven.

In combinatie met de verhoogde druk op het werk door de economische onzekerheid, leidt dit tot een verhoogd risico op psychisch verzuim. Werkgevers kunnen bij uitval door psychische klachten maar beter binnen 8 weken professionele begeleiding regelen, want uit wetenschappelijk onderzoek van 365/ArboNed is gebleken dat de kans dat mensen weer aan het werk gaan daarna snel afneemt.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?