Personeelsnet

Freelancen en zzp’en minst populair onder Nederlanders

Nederlandse werknemers staan het minst open om te freelancen of om te werken als zelfstandige in vergelijking met het Europese gemiddelde. Waar bijna de helft (47%) van de Europeanen aangeeft niet geïnteresseerd te zijn in freelancen of zzp’en, geldt dit voor maar liefst 59% van de Nederlanders. Werknemers in Italië (32%), het Verenigd Koninkrijk en Polen (beide 38%) staan er een stuk positiever tegenover.

Over de gehele linie valt op dat de populariteit van zelfstandig werken in heel Europa een flinke deuk heeft opgelopen. Slechts 15% van de Europese werknemers overweegt actief om freelancer of zelfstandige te worden. Twee jaar geleden was dit nog ruim een kwart van de werknemers (26%).

Dat blijkt uit het onderzoek The Workforce View van HR-dienstverlener ADP. ADP onderzocht hoe ruim 10.000 werknemers uit Europa, waaronder 1.400 Nederlanders, denken over actuele thema’s die spelen op de werkvloer en de toekomst van werk. 

Behoefte aan zekerheid
Waar een aantal jaren geleden nog een piek was in de populariteit van freelancen, mede veroorzaakt door een groeiende behoefte aan flexibiliteit en vrijheid, lijkt het tij nu gekeerd. Werknemers hebben opnieuw behoefte aan vastigheid. Meer dan een kwart (27%) van de Europese werknemers verwacht de rest van hun carrière bij dezelfde organisatie te blijven. In Nederland is dit zelfs 34% - de grootste groep in de leeftijd van 45 tot 54 jaar. Gemiddeld denken Europese werknemers rond de vier jaar bij dezelfde werkgever te werken.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

 

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?