Personeelsnet

Dit zijn de 10 meest gebruikte zoektermen in vacatures

Wat zijn de meest gevraagde kenmerken van nieuwe werknemers? Na een analyse van 50 duizend Nederlandse vacatures blijkt dat werkgevers op de eerste plaats nog steeds zoeken naar kennis en ervaring. De persoonlijke eigenschappen van kandidaten komen daarna pas aan bod.

Dat meldt vacaturezoekmachine Adzuna.nl. Voor het onderzoek, dat in mei 2014 is uitgevoerd, zijn meer dan 50.000 openstaande vacatures in heel Nederland geanalyseerd, om de meest gezochte kenmerken van nieuwe werknemers in kaart te brengen. Het onderzoek is gericht op de taal die bedrijven gebruiken in hun vacatureteksten.

Volgens Rik Langerak, Country Manager voor Adzuna in Nederland, zijn werkgevers in deze tijd van overschot aan werkzoekenden geneigd om op zoek te gaan naar het beste personeel. ‘Ze zijn ervan overtuigd dat ze mensen kunnen werven die al beschikken over de gewenste kennis en vaardigheden in plaats van sterk gemotiveerde kandidaten die bereid zijn om nieuwe vaardigheden te leren een kans te geven.’

Top tien meest gebruikte zoektermen in vacatures
Voor het onderzoek zijn de gebruikte woorden zijn in 4 categorieën ingedeeld: opleiding & kennis, ervaring, sociale vaardigheden en motivatie & persoonlijke eigenschappen. De resultaten laten een sterke voorkeur onder Nederlandse werkgevers zien voor traditionele kennis en ervaring (hard skills) en minder voor sociale en emotionele vaardigheden (soft skills).

Top 10 meest gebruikte zoektermen in vacatures in Nederland

Zoekwoord

Aantal vacatures

% van het totaal

1.

Ervaring

15354

29.3%

2.

Kennis

9889

18.9%

3.

Zelfstandig

8472

16.2%

4.

Opleiding

7285

13.9%

5.

Gedreven

5003

9,6%

6.

Enthousiast

4440

8.5%

7.

Flexibel

4117

7.9%

8.

Engels

3395

6.5%

9.

Ondernemend

2800

5.4%

10.

Analytisch

2229

4.3%

Met ruim 62 procent van alle vacatures waarin ‘ervaring’, ‘kennis’ of ‘opleiding’ worden genoemd, zijn hard skills de meest gezochte kenmerken in 2014. Voor motivatie zijn de meest gewenste eigenschappen op de werkvloer ‘drive’ (9,6%), ‘enthousiasme’ (8,5%) en ‘flexibiliteit’ (7,9%). 

Ervaring en opleiding
Kandidaten met 3 tot 5 jaar ervaring zijn het populairst onder werkgevers op de huidige arbeidsmarkt met een vermelding in 3,4 procent van alle advertenties.

Wanneer wordt gekeken naar het type opleiding, is er een sterke voorkeur voor kandidaten met HBO-niveau (13,3%), gevolgd door universitair (10,4%) en MBO (4,4%) niveau. Engels is met 6,5% de meest gevraagde vreemde taal, veel meer dan Duits (1,8%) en Frans (0,8%).

Pioniers, tijgers, vogels en nerds
Het onderzoek geeft ook inzicht in het taalgebruik dat werkgevers gebruiken om talenten aan te trekken. Op dit moment zijn er 137 Nederlandse werkgevers op zoek naar ‘pioniers’, is er een vraag naar 42 ‘helden’ en zijn er bedrijven op zoek naar ‘koningen’, ‘gurus’ en ‘nerds’. Tot slot worden kandidaten die gelijkenis vertonen met de volgende dieren ook uitgenodigd om te solliciteren voor een baan: ‘spin’, ‘duizendpoot’, ‘vis’, ‘tijger’ en ‘vogel’.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?