Ambtenaren mogen verlof delen met mantelzorger

Het Rijk gaat een proef houden waarbij ambtenaren hun bovenwettelijke verlofdagen mogen delen met collega’s die tijd nodig hebben voor bijvoorbeeld mantelzorg. Het delen van verlofdagen is wettelijk al mogelijk maar gebeurt in de praktijk nog maar weinig.

 
Minister Asscher (SZW)

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakte de proef bekend en hoopt dat meer werkgevers volgen. Asscher: “Er wordt veel van mensen gevraagd. Met vrijwillig delen van verlofdagen kun je je collega helpen om werk en zorgtaken op een verantwoorde manier te combineren”.

De proef bij het Rijk moet nog wel worden uitgewerkt door het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Ook volgt nog overleg met vakbonden en medezeggenschaporganen over de regeling.

Delen moet vrijwillig gebeuren
Uitgangspunt van het verlof delen is dat het vrijwillig gebeurt. De werkgever mag werknemers dus niet dwingen om verlofdagen af te staan. Bovendien geldt het alleen voor bovenwettelijke verlofdagen. Dat betekent dat alle werknemers in alle gevallen recht blijven houden op het wettelijk aantal verlofdagen.

De verlofdagen kunnen gebruikt worden voor collega’s die tijdelijk te maken krijgen met intensieve zorgtaken. Zoals mantelzorg voor ouder, partner, kind of iemand in de sociale omgeving die hulp nodig heeft. Voor dergelijke taken is al kort en langdurend zorgverlof mogelijk maar in een onverwachte zorgsituaties schieten die mogelijkheden soms tekort.

Goede ervaringen in Amsterdam
De gemeente Amsterdam heeft al goede ervaringen opgedaan met het vrijwillig delen van verlofdagen. In 2015 schonken 87 ambtenaren in totaal 170 verlofdagen aan 43 mantelzorgende collega’s. De gemeente heeft inmiddels besloten het systeem definitief in te voeren.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?