Zorgen om ontwikkelbereidheid van medewerkers

Hoe langer medewerkers in dienst zijn, hoe minder zij hechten aan opleiding en loopbaanontwikkeling. Tegelijkertijd maakt bijna een derde van de ondervraagde bestuurders en HR-managers zich zorgen over de ‘ontwikkelbereidheid’ van hun medewerkers.

Dat blijkt uit de Raet HR Benchmark 2014-2015 die TNS Nipo heeft uitgevoerd onder medewerkers, HR-managers en directies.

Cruciaal om weerbaar te zijn
Volgens Henk Jan van Commenee, specialist in talent management bij Raet: “In een tijd waarin kennis steeds sneller veroudert en een leven lang leren met de dag belangrijker wordt, zijn dit verontrustende cijfers. Zowel voor de organisatie als voor de medewerker is het cruciaal om ook bij een langdurig dienstverband in ontwikkeling te blijven investeren.”

Voor de organisatie zorgt talentmanagement voor continuïteit van de organisatie, aantrekkelijk werkgeverschap en behoud van talent. En voor medewerkers is het op een steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt cruciaal om weerbaar te zijn. “Goede scholing en ontwikkeling speelt daarin de hoofdrol.” Toch heeft 60% van de ondervraagde medewerkers de afgelopen twaalf maanden geen opleiding gevolgd. Daarnaast blijkt dat lang niet alle medewerkers bij hun werkgever zicht hebben op hun loopbaanperspectief; slechts 56% geeft aan hier een duidelijk beeld van te hebben.

Inzicht in  talent is verbeterpunt voor HR
Volgens Van Commenee is meer inzicht in de talenten van medewerkers nodig. Daar schort het nu vaak aan, blijkt uit het onderzoek. 36% van de HR-managers geeft aan dat inzicht in aanwezig talent een verbeterpunt is. 41% van hen vindt het lastig om het benodigd talent voor de toekomst te identificeren.

Van Commenee: “Als je beter zicht hebt op het talent dat je vandaag in huis hebt en het talent dat je morgen nodig hebt, wordt het duidelijker wat ontwikkelmogelijkheden zijn. Medewerkers komen dan sneller zelf in beweging. En managers kunnen gerichter sturen op ontwikkeling, zodat medewerkers het beste uit hun talenten halen.”

Werkgevers maken zich zorgen
De ondervraagde bestuurders geven aan dat zij niet tevreden zijn over de resultaten van het huidige talent management: 65% geeft deze resultaten een rapportcijfer van 6 of lager. Volgens de werkgevers moet het effectiever.

De bestuurders klagen over de ontwikkelbereidheid van medewerkers; 28% van de ondervraagden geeft dit aan. Daarnaast steekt een groot deel van de ondervraagde bestuurders een hand in eigen boezem: 57% geeft aan te weinig tijd en prioriteit aan talentmanagement te geven. Tot slot noemt 41% de kwaliteit van people management in de lijn als verbeterpunt.

Meer oog voor ontwikkeling nodig
Volgens Van Commenee tonen de cijfers aan dat er meer aandacht nodig is voor talent en de ontwikkeling daarvan. “Bij medewerkers die langer in dienst zijn, neemt de interesse hiervoor af. Terwijl de noodzaak er wel is. Werkgevers zien dit ook. Technologische ontwikkelingen gaan zo snel, dat de aard van het werk in veel functies verandert. Meeveranderen is een absolute must.”
 
Van Commenee ziet het als een taak van de werkgever om medewerkers eigen regie te geven in hun persoonlijke ontwikkeling. Medewerkers hebben die behoefte ook. 78% van hen wil zelf de regie voeren over een persoonlijk ontwikkelingsplan. “Ga samen het gesprek aan en zet medewerkers aan het roer.”

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?