Ziekteverzuim in tweede kwartaal verder gedaald

Het ziekteverzuimpercentage in Nederland is in het tweede kwartaal van 2014 verder gedaald naar 3,7 procent. Van alle 1000 werknemers in Nederland, zitten er volgens het CBS dus 37 vanwege ziekte thuis. In dezelfde periode drie jaar geleden, waren er 41 werknemers per duizend ziek 2014.

Arbeidsongeschiktheid en verzuim 2014
Arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim

Aan het eind van eerste kwartaal 2014 werden 821 duizend arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (uitkeringen in het kader van de WIA, WAO, Wajong, Wet Wajong en WAZ) verstrekt. De WAO-uitkeringen zijn inmiddels gedaald tot 367 duizend. De uitkeringen in het kader van (wet) Wajong en WIA (de regelingen IVA en WGA) namen in de eerste drie maanden van 2014 toe met respectievelijk 9 en 18 duizend. Eind maart 2014 werden 193 duizend WIA-uitkeringen verstrekt: 138 duizend WGA-uitkeringen en 54 duizend IVA-uitkeringen.

Verzuim per bedrijfstak
Het ziekteverzuim verschilt per bedrijfstak. In het onderwijs was het ziekteverzuim het hoogst, in de horeca was het verzuim met 2 procent het laagst. Dit komt vooral omdat de gemiddelde leeftijd van werknemers het laagst is bij de horeca en in het onderwijs relatief hoog. Het verzuim neemt namelijk toe met de leeftijd.

Daarnaast kent de horeca veel oproepkrachten met een nul-uren contract. Omdat er de werkgever bij dergelijke contracten in geval van ziekte niet altijd hoeft door te betalen, heeft dit voor de werkgever geen effect op het verzuimpercentage, ook al is de werknemer ziek.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?