Ziekteverzuim? Door direct contact 2x sneller herstel

Waarom krijgt een private uitvoerder van de sociale zekerheid binnen twee dagen, twee keer zo veel mensen terug op het werk dan het UWV? Dat komt omdat het bedrijf bij ziekmeldingen meteen contact legt met de zieke werknemers. Dat kan het UWV niet, omdat werkgevers daar 4 dagen de tijd hebben om een ziekmelding te doen.

We weten het natuurlijk wel: zodra een medewerker zich ziek meldt, moet je snel handelen. Direct ziek melden bij de leidinggevende, samen kijken wat er nodig is voor terugkeer op het werk en een melding aan de Arbodienst, of bedrijfsarts. Ook het UWV krijgt een melding, of de private uitvoerder van de sociale zekerheid wanneer het bedrijf eigenrisicodrager is. In die hele keten blijkt één factor het belangrijkst en dat is de factor snelheid.

Dit is de opvallende uitkomst van onderzoek door AStri Beleidsonderzoek en -advies in opdracht van UWV en Acture. Het onderzoek is tamelijk uniek, want het is voor het eerst dat een private aanbieder inzicht geeft in de resultaten van hun werk.

Direct contact leggen bevordert terugkeer naar werk
Snel contact leggen met een zieke werknemer na een ziekmelding, voorkomt in veel gevallen dat iemand langer ziek thuis blijft. Het lukt de private uitvoerder van de Ziektewet voor uitzendkrachten Acture daarmee 2 keer zo veel mensen terug op het werk te krijgen binnen twee dagen.

Acture slaagt er in om binnen twee dagen met 97 procent van de ziekmelders contact te leggen, waar UWV in dezelfde periode 85 procent van de ziekmelders weet te bereiken. UWV krijgt na twee dagen weer 27,2 procent van de ziekmelders aan het werk, waar Acture 51,6 procent laat zien. 'Waarom reageert het UWV dan ook niet sneller?', zou je denken. Dat kan de uitvoeringsorganisatie niet, want werkgevers hebben bij UWV volgens de wet maximaal vier dagen de tijd om een ziekmelding te doen.

Geheim is: snelheid en aandacht
Joke Hoogendonk, directeur Sociaal Medische Zaken van UWV, gaat bekijken hoe ze werkgevers kan stimuleren om eerder ziekmelding bij het UWV te doen. Ze ziet ook dat ‘Acture sneller contact legt met de ziekmelder, wat over het gehele ziekteverloop gunstig lijkt uit te pakken. Acture legt in contracten vast dat de ziekmelding op de eerste dag moet worden doorgegeven. UWV kan deze afspraak niet maken, omdat werkgevers volgens de wet maximaal vier dagen de tijd hebben om te melden dat een uitzendkracht ziek is. Dit bemoeilijkt het verzuimbeheer’.

Algemeen directeur van Acture, Maudie Derks, is uiteraard zeer tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. ‘Ik ben blij dat UWV en Acture de directe vergelijking zijn aangegaan. En ik ben trots dat wij bewezen succesvoller zijn. Ons geheim is snel contact leggen met de zieke en aandacht besteden om zo snel mogelijk herstel te realiseren’.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?