Werkgevers willen in 2013 eenmalige nettobonus uitdelen

Werkgeversvereniging AWVN wil dat werkgevers die in 2013 aantoonbaar geen structurele loonsverhoging geven, maximaal 2% van het bruto-jaarsalaris éénmalig netto kunnen uitkeren aan werknemers. De overheid moet dat fiscaal mogelijk maken.

Het plan is dat werknemers de eenmalige uitkering belastingvrij ontvangen, terwijl werkgevers over de uitkering maar 20% belasting betalen. Volgens de AWVN stijgen de loonkosten van bedrijven daarmee niet structureel, terwijl de koopkracht van werkenden 'niet onnodig onder druk komt te staan'.

In een eerste reactie stelt Jaap Smit, voorzitter van vakcentrale CNV, dat de vakbonden ‘open staan voor creatieve ideeën om werknemers loonsverhoging te geven, maar horen zulke voorstellen op de cao-tafel thuis, en moeten ze niet centraal worden opgelegd’. Vakcentrale FNV spreekt van een ‘proefballonnetje’. Deze vakcentrale wil gewoon een structurele loonsverhoging afspreken met de werkgevers.
 
Meer koopkracht zonder salarisverhoging
De werkgevers denken dat een eenmalige koopkrachtinjectie die de loonkosten van werkgevers niet structureel verhoogt, een positieve bijdrage levert aan het herstel van het consumentenvertrouwen. Door extra consumptie levert het voor de overheid bovendien hogere BTW-opbrengsten op.

Ten opzichte van de absolute nullijn, zoals het kabinet wil, betekent het voorstel volgens AWVN voor de marktsector een potentiële koopkrachtinjectie van 4 miljard euro (2% van de bruto-loonsom van 200 miljard in de marktsector). De eenmalige verlaging van de loonbelasting kan volgens AWVN worden ingericht in de vorm van een extra vrije ruimte van 2% van het fiscale jaarloon in combinatie met een eindheffingstarief van 20%. De voorwaarde voor het toepassen van deze extra vrije ruimte is dat de werkgever per 1 juli 2012 geen afspraken heeft gemaakt die leiden tot een algemene en structurele loonsverhoging in 2013.

CNV: creatief, maar invulling hoort op cao-tafel
CNV-voorzitter Jaap Smit staat open voor creatieve ideeën om werknemers loonsverhoging te geven. Hij stelt dat het voorstel van werkgeversvereniging AWVN ook een mogelijkheid kan zijn. Maar ‘zulke voorstellen horen echter op de cao-tafel thuis, en niet centraal te worden opgelegd’.

Een cao-overstijgende afspraak is volgens Smit voor sommige bedrijven gunstig, maar voor andere juist niet. ‘Juist in cao's kan per sector worden uitgezocht hoeveel ruimte er is en wat de beste aanpak is’.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?