Werkgevers vinden plan brug-WW ‘een brug te ver’

Het plan van minister Asscher (SZW) om brug-WW in te voeren waarmee mensen zich kunnen omscholen klinkt mooi, maar gaat waarschijnlijk niet werken. Dat stellen de werkgevers, die vooral de baangarantie na de omscholing ‘een brug te ver’ vinden.

Dat staat in een commentaar in Forum, het opinieblad van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Alleen loon over gewerkte uren
Het idee achter de brug-WW is begrijpelijk, vinden de werkgevers. Mensen gaan zich omscholen, houden hun WW-uitkering voor de studie-uren en het bedrijf hoeft alleen loon te betalen over de daadwerkelijk gewerkte uren.

Dit verlaagt de drempel voor werkgevers om een baan aan te bieden in combinatie met scholing (bijvoorbeeld via een leerwerktraject). Tot nu toe is het namelijk moeilijk om werklozen op te leiden voor een ander beroep, omdat mensen die in de WW zitten verplicht moeten solliciteren én beschikbaar moeten zijn voor werk. En die twee dingen gaan nu eenmaal niet goed samen.

Een brug te ver
Het klinkt allemaal mooi, stelt VNO-NCW, maar het is de vraag of de brug-WW het verschil gaat maken. De werkgevers benadrukken dat in het Sociaal Akkoord al was afgesproken om mensen (weer) aan het werk te krijgen. Zo gaat het bedrijfsleven 17.500 extra leerwerkbanen scheppen en ‘is het de vraag of de brug-WW daaraan nog veel toevoegt’.

De werkgevers struikelen vooral over een hoge drempel in het voorstel van minister Asscher: volgens zijn plan moet er aansluitend op de fase van scholing en werk (vervat in een arbeidscontract) ook nog een baangarantie komen van minstens een jaar. ‘Voor veel werkgevers, hoe goed willend ook, zal deze drempel – mede met het oog op de blijvend onzekere economische ontwikkeling – te hoog blijken te zijn’, schrijven de werkgevers in Forum.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?