Werkgevers mopperen: looneis FNV frustreert cao-overleg

Het vlot niet erg met het afsluiten van nieuwe cao’s. Volgens werkgeversvereniging AWVN komt dat allemaal door vakcentrale FNV, die vasthoudt aan een loonsverhoging van 3 procent. De FNV is vast blij met het gemopper, want mooiere reclame dat de FNV goed voor het belang van haar leden opkomt, is er niet.


De looneis van de FNV zorgt voor frustraties bij arbeidsvoorwaardenonderhandelaars. In februari van dit jaar werden slechts 7 nieuwe cao’s afgesloten, in januari én februari van 2014 totaal slechts 20. Een aantal van 50 zou normaal zijn geweest voor de eerste twee maanden van het jaar.
Maar de werkgevers willen niet zomaar aan de looneis van de FNV tegemoet komen. De gemiddelde afgesproken loonstijging bedroeg in februari 1,49 procent en ondanks positieve berichten over de economie, ziet AWVN nog geen echte opwaartse trend in de cao-afspraken.

Looneis en loonruimte
Ieder jaar maken de vakbonden hun looneis voor het komende jaar bekend. Dat gebeurt rondom Prinsjesdag, wanneer het kabinet de begroting voor het komende jaar presenteert. Afgelopen Prinsjesdag stelde Nederlands grootste vakcentrale, de FNV, dat er bij veel bedrijven en sectoren voldoende winst wordt gemaakt om de lonen na jaren weer te verhogen. De looneis werd vastgesteld op 3 procent en dat lokte toen meteen al afwijzend commentaar uit van werkgevers.

Werkgeversvereniging AWVN stelt nu al jaren dat de lonen best een beetje omhoog kunnen, maar alleen wanneer werknemers andere arbeidsvoorwaarden inleveren, zoals bovenwettelijke vrije dagen. Want meer loon, kan alleen als dat ook leidt tot meer productiviteit, vinden de werkgevers.

3 procent niet realistisch
AWVN zegt bezorgd te zijn over het uitblijven van nieuwe cao's. ‘Er dreigt opnieuw een situatie te ontstaan met tientallen cao’s die formeel zijn afgelopen zonder dat er een nieuw akkoord is. Dat creëert veel onzekerheid, zowel bij werkgevers als werknemers. We weten onderhand allemaal dat juist onzekerheid bij de economische actoren de economische ontwikkeling frustreert.’

Eerder al noemde de werkgeversvereniging de uniforme en hoge eis van de grootste vakbond niet realistisch, ‘want vrijwel geen enkel bedrijf kan momenteel een dergelijke kostenverhoging dragen’.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?