Werkenden ploffen 's avonds uitgeblust op de bank

Meer dan de helft (56%) van werkend Nederland geeft aan vaak tegen de werkdag op te zien. Niet zo vreemd dus, dat bijna twee derde na het werk geen energie meer over heeft en uitgeput op de bank zakt.

Dit blijkt uit een stresstest van het Fonds Psychische Gezondheid, die door meer dan 74.000 mensen is ingevuld.

Geen plezier in het werk
Maar liefst 56 procent hikt tegen de werkdag op, terwijl ruim vier van de tien werknemers weinig plezier beleeft aan de arbeid die moet worden verricht.

Ruim zestig procent zegt ook last te hebben van een te hoge of juist een te lage werkdruk. Beide zijn niet gewenst, want ook een te lage werkdruk kan stress en piekeren opleveren. Zeven van de tien werknemers geven aan bij stress niet gemakkelijk hulp te vragen aan collega’s, familie of vrienden.

Harder werken als het te veel wordt
In de test geeft 61 procent van de ondervraagden opvallend genoeg aan dat als het werk hun te veel wordt, zij nog harder gaan werken.

Volgens Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij het Fonds, is harder gaan werken als het werk je boven het hoofd stijgt, “begrijpelijk, maar niet wenselijk. Het is het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen om werkstress en uiteindelijk een burn-out te voorkómen. Juist als je te veel op je bord hebt, is het belangrijk om momenten van ontspanning in te lassen en te leren ’nee’ te zeggen.”

Klachten niet negeren
Van de Ven stelt dat je de oorzaak van werkstress aan moet pakken. “Stressklachten zenden het signaal uit dat iemand te veel hooi op zijn vork neemt. Het is belangrijk om deze signalen niet te negeren en er iets aan te doen.”

“Doet iemand dit niet, dan kunnen de stressklachten zich blijven opstapelen en uiteindelijk zelfs resulteren in een burn-out. Dan ben je letterlijk opgebrand. Iemand is dan lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput en is nauwelijks in staat om activiteiten uit te voeren. Het is daarom van groot belang dat er aandacht uitgaat naar het voorkómen van psychische klachten.”

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?