Waarom solliciteren we niet als onze baan op het spel staat?

Het afgelopen jaar heeft een derde van de werkzame Nederlanders actief gesolliciteerd naar een nieuwe baan. Vooral callcenter medewerkers solliciteren veel, net als werknemers in de marketing, reclame communicatie en PR. Opvallender is dat in de verpleging, verzorging en bouw het minst wordt gesolliciteerd, terwijl veel mensen in die sectoren niet bepaald zeker zijn van hun baan.

Dit blijkt uit analyses in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie voor de training Employabilitycommunicatie onder 7.398 personen die in juni en juli 2014 zijn ondervraagd.

Investeren in employabilitycommunicatie
Geert-Jan Waasdorp, medeoprichter Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, constateert een opvallend verschil tussen beroepsgroepen. Want waar mensen in functiegebieden als verzorging en bouw minder actief worden op de arbeidsmarkt op moment dat het slecht gaat, ziet hij juist dat personen werkzaam in sport, grafische dienstverlening en de reclamewereld erop uittrekken om nieuw werk te zoeken.

“Door actief te solliciteren nemen werknemers regie over hun eigen toekomst, terwijl passieve doelgroepen kansen op de arbeidsmarkt verliezen. Werkgevers en sociale partners zouden meer aan employabilitycommunicatie moeten doen om de bewustwording van deze groepen te vergroten”, stelt Waasdorp.

Meest en minst gesolliciteerd
Bijna 2 op de 3 callcenter medewerkers heeft het afgelopen jaar gesolliciteerd bij een andere werkgever. Ook marketeers en personen in de PR, reclame, communicatie en grafische dienstverlening kijken uitgebreid om zich heen.

Welke beroepsgroep heeft het meest gesolliciteerd?

Callcenter medewerker

64%

Reclame/communicatie/PR

50%

Marketing

48%

Sport

46%

Grafisch

43%

Mensen die werkzaam zijn in een verzorging, bouw of productiefunctie solliciteren opvallend weinig. Gemiddeld heeft slechts 1 op de 4 personen afgelopen jaar gesolliciteerd. Dit is opvallend omdat de arbeidsmarktsituatie in deze beroepsgroepen, vooral op (v)mbo-niveau, niet goed is.

Welke beroepsgroep heeft het minst gesolliciteerd?

Verpleging/verzorging

23%

Bouw

25%

Directie/(interim)-management

25%

ICT/automatisering

25%

Productie

26%

Angst en geen perspectief
Nu veel werkgevers in de bouw en verzorging aan het reorganiseren zijn, staan werkgevers daar voor een extra uitdaging om nauwelijks mobiele groepen in beweging te brengen. Verklaringen voor het passieve arbeidsmarktgedrag zijn angst, het niet zien van perspectief en het ontbreken en niet kunnen vinden van interessante vacatures.

Directie en ICT’ers solliciteren overigens ook minder dan gemiddeld, maar zij kunnen zich een afwachtende houding permitteren gezien de krapte van het arbeidsmarktsegment waar zij zich in bewegen. In plaats van solliciteren, is de kans juist groter dat zij worden benaderd door een werkgever.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?