Vijftigers bereiden zich voor op langer werken

Medewerkers boven de vijftig jaar zijn zich ter dege bewust dat zij langer moeten doorwerken. De laatste jaren geven steeds meer oudere werknemers dan ook aan dat zij niet willen afbouwen, maar zich willen blijven ontwikkelen.

Tegenover het groeiend besef van ouderen over hun loopbaan, staat de twijfel van werknemers van eind twintig. Zij hebben vaak geen goed beeld hoe hun positie op de werkvloer er over twee jaar uitziet en zijn onzeker over hun toekomst. Dat blijkt uit recent onderzoek van Arbo Unie naar werkvermogen onder ruim 85.000 werknemers in industrie, overheid en andere branches.

Ouderen actief met loopbaanontwikkeling
Het bewustzijn van medewerkers boven de vijftig over hun werkzame leven is vergroot. Opvallend is dat nu bijna één op de zeven vijftigers en zestigers zich verder wil ontwikkelen in zijn of haar functie.

Volgens Jeroen Stoffelsen, arbeids- en organisatiedeskundige bij Arbo Unie, hebben oudere werknemers concrete loopbaan- en scholingswensen, die verder gaan dan ‘afbouwen’. Dat is ook “logisch”, vindt Stoffelsen, “omdat iemand van begin vijftig nog minimaal vijftien jaar in het arbeidsproces actief is. Desondanks komen die loopbaanwensen de laatste jaren pas terug in dit soort onderzoeken. Duidelijk is dat mensen in toenemende mate een leven lang willen leren. Die mindset is echt aan het veranderen”.

Twintigers twijfelen aan inzetbaarheid
Werknemers van eind twintig worden overspoeld door keuzes, zowel privé als qua carrière. Het perspectief van hun loopbaan is niet meer zo vanzelfsprekend met steeds meer flexibele arbeid en zzp'ers.

Uit het onderzoek van Arbo Unie blijkt dat al bij deze jonge groep de twijfel ontstaat over hun eigen inzetbaarheid over twee jaar. Zij leggen de lat voor zichzelf vaak hoog, kunnen moeilijk keuzes maken en kennen twijfel over baanbehoud. “Werkgevers kunnen juist jonge werknemers helpen door heel concreet met ze in gesprek te gaan en hen te ondersteunen om gerichte keuzes te maken en twijfels weg te nemen”, stelt Stoffelsen. Hij adviseert om jaarlijks inzichtelijk te maken waar iemand ambities, sterke punten en ontwikkelpunten liggen. Zo kun je de juiste keuzes blijven maken.

Verschillende aanpak per leeftijdsgroep
Arbo Unie wil een proactieve benadering van werkgevers richting beide doelgroepen. “Optimaal werken betekent voor twintigers en dertigers echt iets anders dan voor vijftigers en zestigers”, aldus Stoffelsen.

“Het is bijvoorbeeld de vraag of leidinggevenden het thema loopbaan en ontwikkeling actief bespreken met de vijftigers in hun team. Onze ervaring is van niet. In elk geval niet consequent. Door medewerkers gerichte aandacht en uitdaging te bieden, stijgt uiteindelijk ook de productiviteit en toegevoegde waarde van deze leeftijdsgroep.”

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?