Vertrouwen groeit, werknemers staan open voor andere baan

Driekwart van de Nederlanders heeft er min of meer vertrouwen in dat Nederlandse arbeidsmarkt zal herstellen. Werknemers zijn tevreden met hun werk, maar staan wel open voor verandering. Dan willen ze ook best een stapje terug doen voor een nieuwe baan.


Gian Zandonà, Managing Director bij Monsterboard


Dat blijkt uit een jaarlijks arbeidsmarktonderzoek van carrièresite Monsterboard onder meer dan 1.000 respondenten.

Vertrouwen in herstel van de arbeidsmarkt
Van de Nederlanders heeft 57 procent ‘enige mate vertrouwen in het herstel van de arbeidsmarkt’. Een kwart heeft zelfs een zeer grote mate van vertrouwen, bijna een vijfde heeft nauwelijks of geen vertrouwen.


Wanneer trekt de arbeidsmarkt aan? (*vraag niet gesteld in 2013), bron: Monsterboard

Over de termijn waarop de arbeidsmarkt aantrekt is men positiever dan vorig jaar. 17 procent is van mening dat de arbeidsmarkt nu al aantrekt en 15 procent verwacht dat dit binnen een jaar zo is. Vorig jaar dacht maar acht procent dat de arbeidsmarkt binnen een jaar zou aantrekken. Toen dacht meer dan de helft dat het aantrekken van de arbeidsmarkt lang op zich zou laten wachten.

Klaar staan voor nieuwe kansen
Gian Zandonà, Managing Director bij Monsterboard, ziet “dat werknemers iets meer vertrouwen krijgen in de arbeidsmarkt en hun eigen positie. Bovendien blijkt dat economische tegenspoed voor de meesten geen reden is om niet te gaan solliciteren. Dit zou betekenen dat de arbeidsmarkt weer in beweging gaat komen.”

“Wij adviseren werknemers om ook als je een baan hebt, te zorgen dat je klaar staat voor nieuwe kansen. Update regelmatig je (online) CV en kijk eens goed naar je sociale profielen want je weet nooit wat er op je pad komt. Een kleine aanpassing kan soms een groot effect hebben op je carrière.”

Toch vertrouwen in eigen arbeidsmarktpositie
De meeste werknemers hebben ondanks de economie vertrouwen in hun eigen positie op de arbeidsmarkt. Iets meer dan de helft (54%) van de respondenten stelt dat een recessie hen niet tegenhoudt om te solliciteren.

Uit de vraag of mensen het risicovol vinden om van baan te veranderen blijkt wel dat 54 procent het zeer risicovol vindt, maar dit percentage is gedaald ten opzichte van 2013 (toen 67%). 59 procent vindt een vast contract overigens geen belemmering om van baan te veranderen.

Werknemers relatief tevreden
In het algemeen zijn werknemers redelijk tevreden met hun baan. De huidige baan krijgt een 7,5 als rapportcijfer (7,4 in 2013). Mensen die hun baan een acht of hoger geven, noemen afwisseling, uitdaging, goede collega’s en een fijne werkgever als redenen. Drie op de vier werknemers is trots op zijn baan en carrière en bijna de helft heeft het gevoel op de juiste carrièrekoers te zitten.

Toch zegt slechts 40 procent het afgelopen jaar alles uit zichzelf te hebben gehaald. Werknemers die hun baan met een vijf beoordelen noemen geen doorgroeimogelijkheden, (te) hoge werkdruk en geen uitdaging als redenen om ontevreden te zijn.

Open voor een andere baan
Ondanks dat de meeste werknemers tevreden zijn, staan toch twee op de vijf werknemers open voor een andere baan, tegelijkertijd oriënteert 33 procent zich.

Degenen die openstaan voor iets nieuws vinden een beter salaris (43%), meer uitdaging (31%) of betere doorgroeimogelijkheden (20%) belangrijk. Mensen die zich niet oriënteren noemen tevredenheid (60%) en zekerheid (43%) van de huidige baan als belangrijkste drivers om hun werkgever trouw te blijven.

Stapje terug voor nieuwe baan
Uit het onderzoek van Monsterboard blijkt 36 procent van de ondervraagden bereid is om een stap terug te doen voor een nieuwe baan. Dit zijn vooral mensen die nu werk zoeken.

Een zeer grote groep werkzoekenden (80%) is bovendien bereid om te gaan werken in een andere functie/beroep/branche. Men is bereid om in te leveren op het gebied van reistijd (42%), salaris (35%) en secundaire arbeidsvoorwaarden (32%). Dit geldt echter niet voor iedereen; salaris wordt vaak genoemd als onderdeel waar men juist geen concessies in wil doen. Ook in de privé-werk balans wil men vaak geen stap terug doen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?