Senaat akkoord met quotum arbeidsgehandicapten

De Eerste Kamer heeft met een zeer ruime meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat meer arbeidsgehandicapten aan het werk moet krijgen. Bedrijven moeten daar aan meewerken. Als dat niet lukt, zal een quotumwet in werking treden.

De Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten (BQA) regelt hoe de gemaakte afspraken uit het sociaal akkoord over extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking worden uitgevoerd en nageleefd. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is verheugd met de brede steun: “Mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, krijgen nu ook een kans.”

125 duizend extra banen
Het wetsvoorstel is de uitwerking van een afspraak uit het sociaal akkoord om de komende jaren extra banen beschikbaar te stellen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Het kabinet, werkgevers en werknemers zijn vorig jaar overeengekomen om tot 2026 voor deze groep in totaal 125.000 extra banen beschikbaar te stellen. Werkgevers nemen 100.000 banen voor hun rekening en de overheid 25.000. De banen zijn bestemd voor mensen die niet in staat zijn zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen.

Quotumwet als het niet lukt
Eind 2016 wordt voor het eerst gekeken of de toegezegde banen daadwerkelijk zijn gerealiseerd. Als dit niet is gelukt, treedt de Quotumwet in werking. Bedrijven met 25 of meer werknemers krijgen dan een heffing van 5000 euro per niet ingevulde werkplek per jaar.

Klijnsma: “Het is een ‘stok achter de deur’. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gewoon gaat lukken en dat het quotum nooit nodig zal zijn. In het land zie ik talloze mooie voorbeelden van werkgevers die mensen met een beperking een kans willen geven.”

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?