Ontslagen werknemers namen cruciale kennis mee

Tijdens de crisis zijn veel medewerkers ontslagen. Bedrijven merken nu dat daarmee soms ook cruciale kennis en ervaring verdween. Door deze harde les, weten bedrijven nu wel welke kennis daadwerkelijk cruciaal is voor de organisatie. Ook zijn organisaties meer aan personeelsplanning gaan doen.

In de afgelopen tweeëneenhalf jaar is het vermogen van Nederlandse organisaties om sneller uit de crisis te komen toegenomen, blijkt uit wendbaarheidsonderzoek van Yacht. Zo is het aantal organisaties zonder veranderingsvermogen afgenomen van 26% in 2011 naar 17% eind 2013. Het aantal organisaties dat heel goed in staat is om in te spelen op veranderingen is in diezelfde periode gelijk gebleven, namelijk 21%.

Wie heeft cruciale kennis in het bedrijf?
Uit de onderzoekscijfers blijkt dat organisaties vooral op het gebied van kennis en personeel grote stappen zetten. Doordat veel medewerkers ontslagen zijn, verdween ook waardevolle kennis en ervaring uit de organisaties. Soms bleek die kennis echter cruciaal te zijn voor het functioneren van het bedrijf.

Volgens Dick Koopman, directeur bij Yacht, heeft dit ‘ervoor gezorgd dat organisaties alerter zijn geworden als een medewerker de organisatie verlaat. Er is beduidend meer inzicht in wie binnen een organisatie cruciale kennis bezit. En dat niet alleen, er ligt ook een plan klaar wat er moet gebeuren als een medewerker vertrekt’. Het heeft er zo toe geleid dat organisaties de afgelopen tijd onbewust wendbaarder zijn geworden.

Meer aandacht voor strategische personeelsplanning
Positief is ook dat organisaties proberen beter vooruit te kijken. Niet alleen omdat de markt tegen zit, maar ook omdat kennis en arbeid soms toch schaars zijn. Organisaties maken daarom beleid om over het juiste personeel te kunnen beschikken.

ZELF DOEN: Stappenplan personeelsplanning

Maar waar het vaak nog aan ontbreekt, is het vertalen van het strategisch HR-beleid naar de organisatie- en afdelingsplannen, stelt Koopman. ‘En dat is nu net waar het bij een wendbare organisatie om draait. Wanneer het zo ver is dat organisaties werken aan de uitvoering van strategische personeelsplanning kunnen we spreken van het bewust werken aan de wendbaarheid’.

Zorg en overheid zijn ook wendbaarder
De minst wendbare organisaties waren vooral te vinden in de branches zorg en overheid. Maar door telkens veranderende wet- en regelgeving hebben organisaties in deze branches veel efficiencymaatregelen doorgevoerd.

  • In de zorg is de verbetering vooral toe te schrijven aan het feit dat veel vaker dan voorheen een strategisch HR-plan wordt opgesteld (eind 2013 bij 53% van de organisaties t.o.v. 42% begin 2012). Ook is er beleid opgesteld om in de toekomst over de juiste mensen te kunnen beschikken. Ook zijn er bij 43% van de zorgorganisaties nu plannen wanneer medewerkers met cruciale kennis vertrekken.
  • Bij de overheid is er bij 63% (was 37% begin 2012) nu beleid om over de juiste mensen te kunnen beschikken. Wel is nog 10% van de overheidsorganisatie totaal niet wendbaar en daar lijkt ook geen enkele beweging in te zitten.

 MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?