Ondernemers: vertrouwen in toekomst en arbeidsmarkt

De top van het bedrijfsleven is veel optimistischer over de economie, de eigen onderneming en de werkgelegenheid. Bedrijven gaan meer investeren en zetten weer voorzichtig in op het behoud van personeel en het aantrekken van nieuwe talenten. Dat blijkt uit verschillende berichten van het CBS, de werkgeversorganisatie VNO-NCW en UWV.

 

Veel positiever, meer investeringen
Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in november toegenomen, waardoor zij weer gaan investeren. Ook ondernemers in andere sectoren verwachten een groei van de investeringen. Voor 2015 verwachten ondernemers in de industrie een toename van hun investeringen met 15 procent. Daarmee is hun verwachting voor 2015 veel positiever dan voor 2014, meldt het CBS.

De ondernemers verwachten volgend jaar voor bijna de helft te investeren in zaken als gebouwen en machines. In de voedings- en genotmiddelenindustrie is de omslag het grootst: ondernemers verwachtten daar in 2014 nog een investeringsdaling, maar voor 2015 een stijging van wel 13 procent. Ook ondernemers in de raffinaderijen en chemie zijn zeer positief over de investeringen in 2015. Zij verwachten dat hun investeringen met 23 procent zullen toenemen en dat zou honderden miljoen extra investeringen opleveren, want raffinaderijen en chemie zijn de grootste binnen de industrie.

Voorzichtig over werkgelegenheid
Het ondernemersvertrouwen is aan het begin van het vierde kwartaal hoger uitgekomen dan in het derde kwartaal. De ondernemers zijn nu een jaar lang positief gestemd en het vertrouwen is in ruim drie jaar niet zo groot geweest als nu, meldt werkgeversorganisatie VNO-NCW.


Verwachtingen van ondernemers voor het komende jaar

Daarnaast zijn de ondernemers overwegend positief over 2015: ze rekenen komend jaar op meer omzet, export en investeringen. Over de werkgelegenheid in 2015 zijn de ondernemers voorzichtig. Het aantal ondernemers dat denkt dat de personeelsomvang zal toenemen is een fractie kleiner dan zij die denken dat de personeelssterkte zal afnemen. Per saldo wordt er dus geen verbetering van de werkgelegenheid voorzien. Wel is het aantal bedrijven dat denkt personeel af te gaan stoten beduidend lager dan voorgaande jaren.

Optimisme over arbeidsmarkt
Toch zijn werkgevers zijn over het algemeen iets optimistischer over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt dan een jaar geleden. Dertig procent van de werkgevers verwacht in het komende jaar een toename van de vraag naar personeel, tegenover 20 procent vorig jaar.

Dit meldt UWV aan de hand van de jaarlijkse enquête onder de bezoekers van de UWV Werkgeverscongressen, die in oktober en november worden gehouden. Verspreid over vier bijeenkomsten in het land hebben ruim 2.000 werkgevers de enquête ingevuld.

Wel rekent 28 procent er op dat zij minder mensen nodig zullen hebben. Maar ook dit is minder negatief dan in 2013, toen 36 procent nog een afname van het personeelsbestand verwachtte.

Kansen voor jonggehandicapten
Uit de enquête blijkt dat 55 procent van de bedrijven de intentie heeft om op korte termijn een jonggehandicapte in dienst te nemen en 57 procent geeft aan een 50-plusser te willen aannemen.

Op de vraag ‘Wat is volgens u de belangrijkste uitdaging voor uw bedrijf in de komende jaren?’, scoort vergrijzing met 35 procent net als bij de peiling vorig jaar het hoogst. Behoud van personeel heeft met 21 procent minder aandacht dan een jaar geleden. Opleiden (16 procent) en werving (8 procent) hebben duidelijk minder prioriteit.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?