Olifant in de koelkast? Hebben vreemde selectievragen nut?

Op internet gaan opvallende lijstjes rond met ronduit vreemde vragen die kandidaten voor hun kiezen kregen tijdens een selectiegesprek. Waarom stellen recruiters dergelijke vragen en hebben ze eigenlijk wel nut?

Sollicitatiegesprekken verlopen meestal langs gebaande paden. Vragen als ‘vertel eens iets meer over jezelf’ en ‘waarom wil je bij ons bedrijf werken’ zijn bijna standaard repertoire geworden.
Wie het gestructureerder aanpakt, stelt aan iedere sollicitant dezelfde set vragen. Dat dan wel het liefst aan de hand van een systematiek, zoals STAR, waarbij ervaringen in het verleden voorspellers kunnen zijn voor toekomstig functioneren.

Opeens een gekke vraag
Het komt geregeld voor dat sollicitanten opeens een vreemde vraag voorgeschoteld krijgen. ‘Hoe krijg je een olifant in een koelkast’, bijvoorbeeld, of ‘welke smaak ijs zou je willen zijn?’ Volgens de recruiters van Michael Page dient zo’n vraag om de sollicitant op het verkeerde been te zetten.

Door hem of haar voor een onverwacht probleem te zetten, hopen recruiters bepaald gedrag te kunnen zien bij de sollicitant. Bijvoorbeeld: het omgaan met onverwachte situaties, analytisch en communicatief vermogen en het vermogen om over je eigen grenzen heen te kijken. Daardoor is de manier waarop de sollicitant tot het antwoord komt en de wijze waarop hij/zij daarover communiceert belangrijker dan het ‘correcte’ antwoord.

De gekste selectievragen
Wilt u het ook eens proberen met een gekke interviewvraag? Bedenk die dan vooraf en stel dezelfde vraag aan alle kandidaten, zodat u kunt vergelijken hoe zij met de vraag omgaan. Ook is het te overwegen om de vraag aan te laten sluiten bij uw organisatie (een onverwachte moeilijke technische vraag voor de sollicitant bij een IT-bedrijf, bijvoorbeeld), of misschien juist niet (een ‘sociale vraag’ voor dezelfde IT’er).

Op internet circuleren diverse lijstjes met onverwachte selectievragen. Hieronder ziet u ter inspiratie een aantal voorbeelden:

  1. Stel je voor dat deze pen alles kan. Hoe ga je die aan mij verkopen?
  2. Een nietmachine zonder nietjes is nutteloos. Of kun je vijf dingen bedenken waarvoor je hem nog kunt gebruiken?
  3. Stel je erft een eiland. Wat zou je er mee doen, wie mag er met je mee en welke regels zou je instellen?
  4. Welk dier/stuk fruit/kleur past het meest bij jou en waarom?
  5. Hoeveel vierkante meter pizza eten we in Nederland per jaar?
  6. Als je 80 jaar oud bent, wat vertel je dan je kleinkinderen/Wat komt er op je grafsteen te staan?
  7. Welke Nederlandse provincies grenzen aan het buitenland?
  8. Hoe krijg je een olifant in een koelkast?

Hoe ga je om met gekke selectievragen?
Nadat recruiters de ‘gekke’ vraag hebben gesteld, moeten ze vooral goed observeren. Hoe gaat de sollicitant om met de situatie en hoe redt hij/zij zich eruit? Verslagen of strijdbaar, rationeel of misschien emotioneel? Hoe beredeneert hij/zij het antwoord en hoe neemt hij/zij u mee op weg in dat proces?

De sollicitant moet bedenken dat dergelijke vragen niet bedoeld zijn voor het correcte antwoord, maar vooral voor de weg ernaartoe. Natuurlijk, als het een technische vraag is voor een technische functie, dan kan het uiteraard geen kwaad om je kennis te etaleren. Maar ook dan zijn recruiters geïnteresseerd in de stappen die je daarbij zet. Verder kunnen ze iets opmaken uit de bereidheid van de sollicitant om onverwachte problemen op te lossen en ‘out of the box’ te denken.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?