Nog geen tekort, maar talent werven wordt wel lastiger

Van de Nederlandse werkgevers komt dit jaar 14 procent moeilijk aan talentvolle medewerkers. Dat is een opvallende stijging, omdat vorig jaar nog maar 5 procent van de werkgevers moeite had om nieuw talent binnen te halen. Bedrijven zouden hun wervingsbeleid op 4 punten kunnen bijstellen.

Bron: Manpower Talent Shortage Survey

Dit blijkt uit de Talent Shortage Survey die ManpowerGroup jaarlijks wereldwijd onder meer dan 40.000 werkgevers houdt. Ondanks dat het lastiger wordt om goed personeel te werven, staat Nederland nog wel in de top drie van landen met de minste moeite om het juiste talent te vinden.

Geen reden tot juichen
De realtief positieve resultaten voor Nederland zijn nog geen reden tot juichen, want “de grootmachten en landen die voorop lopen als het gaat om technische ontwikkelingen kampen met een groot tekort aan geschikte werknemers”, aldus Jilko Andringa, Managing Director ManpowerGroup Nederland. “En die effecten merken we op termijn mogelijk ook in Nederland.”

Uit het onderzoek  blijkt dat het wereldwijd vooral lastig is gespecialiseerde vaklieden aan te trekken. In Nederland is er daarnaast een tekort aan management assistants en personal assistants gevolgd door technici.

Beleid op 4 punten bijstellen
Werkgevers die moeite hebben met het werven en binden van goed personeel, zouden hun beleid op vier punten kunnen bijstellen:

  1. Gebruik nieuwe wervingstrategieën, want steeds hetzelfde doen levert geen nieuwe resultaten op.
  2. Leercultuur stimuleren en faciliteren. Moedig werknemers aan om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun loopbaan.
  3. Nieuwe paden bewandelen door gebruik te maken van onbenut talent. Zoek bijvoorbeeld naar kandidaten buiten de regio en benut het potentieel onder jongeren, ouderen of Wajongers.
  4. Sterke kanten als werkgever benadrukken door te laten zien wat u als werkgever uniek maakt, zodat talent u weet te vinden.

Ruimte voor groei en ontwikkeling
Niet alleen 14 procent van de Nederlandse werkgevers, maar ook een even groot aandeel van de werkgevers in het Verenigd Koninkrijk en Spanje vindt met moeite het juiste talent. Buurland Duitsland heeft hier met 46 procent ook moeite mee.

“De economie trekt aan en er komt ruimte voor groei, ontwikkeling en innovatie bij bedrijven”, aldus Andringa. “Logischerwijs zal dan ook de vraag naar talent toenemen in Nederland. Kijkend naar andere landen in de wereld kunnen we constateren dat het tekort aan talent niet morgen verdwijnt en alleen maar toeneemt. Organisaties moeten hier hoe dan ook rekening mee gaan houden, ook al voelen we de pijn in Nederland nu misschien nog niet.”

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?