Meer koopkracht zorgt voor meer werk in 2015

De economische groei trekt volgend jaar sneller aan dan verwacht. De lonen stijgen, terwijl de inflatie laag blijft. Mensen gaan daardoor meer geld uitgeven en dat levert banen op bij bedrijven, waardoor de werkloosheid in 2015 verder daalt.

In 2015 groeit de economie met 1,5%. Dat is meer dan verwacht, maar het economisch herstel blijft broos. Toch staan er meer lichten op groen dan in voorgaande jaren. Zo zal de consumptie in 2015 harder groeien dan dit jaar en dat is goed voor nieuwe banen bij bedrijven. Dat staat in de economische vooruitzichten voor 2015 die het Centraal Planbureau (CPB) vandaag heeft gepubliceerd.

Meer uitgaven door hogere koopkracht consumenten
In 2015 trekt de groei verder aan tot 1,5%, voornamelijk doordat de Nederlandse handel met het buitenland blijft groeien. Verder investeren bedrijven weer en geven Nederlandse consumenten meer geld uit (+ 1,25%). Voor het eerst sinds tijden, ligt de consumptie van Nederlandse huishoudens zelfs weer boven het gemiddelde in het eurogebied.

Dat consumenten meer geld uitgeven, komt omdat de lonen stijgen en de inflatie laag blijft. De koopkracht stijgt voor de meeste mensen in 2015 met 0,75%. De koopkracht verbetert daarnaast ook door de pensioenafspraken voor ambtenaren. Ten slotte heeft de verhoging van de arbeidskorting een gunstig effect op de koopkracht. De hogere zorgpremies en de beperkte indexatie van pensioenen hebben een ongunstig effect.

Personeel moet harder werken in 2015
Ook op de arbeidsmarkt zet het herstel voorzichtig door. De economische groei zorgt voor een toename van de productiviteit en een aantrekkende werkgelegenheid. In 2015 gaat het grootste deel van de productiestijging nog wel naar een hogere arbeidsproductiviteit. Bedrijven hebben nog steeds ruimte in hun personeelsbezetting en laten het zittende personeel weer wat harder werken. Maar in de marktsector trekt de werkgelegenheid wel weer aan, terwijl de overheid en de zorg blijven bezuinigen en dat kosten banen.

Ook aan de aanbodkant van de arbeidsmarkt werkt de economische groei gunstig door. Het aantal mensen dat zich ontmoedigd terugtrekt, neemt licht af. Desondanks staan nog steeds te veel mensen werkloos langs de kant en is het onbenutte arbeidspotentieel dus te hoog, cocludeert het CPB.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?