Kunnen de verzuimkosten omlaag voor kleine werkgevers?

De kosten om personeel 2 jaar door te betalen bij ziekte, vinden kleine werkgevers te hoog. Daardoor zijn ze heel voorzichtig met het aannemen van personeel. Minister Asscher onderkent de problemen en gaat onderzoeken of daar iets aan gedaan kan worden, bijvoorbeeld door de kosten voor verzuim deels collectief te verzekeren.

Als een werknemer ziek wordt, moeten werkgevers –groot en klein- het loon tot twee jaar doorbetalen. Ook moeten ze actief werken aan de re-integratie van de werknemer en daar een verslag van bijhouden. Vooral kleinere werkgevers kunnen dat nauwelijks opbrengen, stelt MKB Nederland, waardoor ze heel voorzichtig zijn met het aannemen van personeel.

Nog geen kwart van het verzuim heeft bovendien met werk te maken, heeft het CBS berekend. Daarom willen werkgevers dat de kosten van verzuim beter verdeeld worden over werkgever, verzuimverzekeraar en werknemer.

Politieke partijen willen werkgevers helpen
Op 21 mei debatteerde de Tweede Kamer over de loondoorbetaling met minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid. Kamerleden hebben begrip voor de zorgen van kleine werkgevers, maar denken aan verschillende oplossingen:

  • De PvdA wil de termijn van twee jaar doorbetaling bij ziekte niet verkorten. Wel denkt de partij van minister Asscher aan oplossingen als het verruimen van de no-riskpolis.
  • De SP wil dat er een publieke verzekering komt van de totale loondoorbetaling. De partij wordt daarin op hoofdlijnen gesteund door het CDA en ook door de PvdA.
  • Grootste regeringspartij VVD wil dat werkgevers alleen loon moeten doorbetalen als werknemers ziek worden door het werk (risque professionel). Zij zouden zich daarnaast dan individueel kunnen verzekeren tegen verzuim dat ontstaat in de privésfeer (risque social).
  • D66 wil vooral een oplossing voor ondernemers die een bedrijf starten en voor ondernemers die echt weinig personeel hebben. Maar de partij wil dat werkgevers ook kritisch kijken naar aanvullingen die ze zelf hebben afgesproken voor het tweede ziektejaar. Werkgevers zouden maar maximaal 170% van loon moeten doorbetalen over de hele periode van twee ziektejaren.
  • GroenLinks wil premieheffing en een collectieve verzekering voor loondoorbetaling bij ziekte. Kleine werkgevers (tot 10 werknemers) zouden dan het eerste half jaar individueel verantwoordelijk blijven, maar de resterende 1,5 jaar zou het UWV moeten uitvoeren (inclusief de re-integratieverplichting). Grotere bedrijven betalen in dit plan dan een jaar loon door, waarna UWV het tweede jaar verzorgt.

Onderzoek naar verzuimkosten voor de zomer klaar
Er is bij veel werkgevers nog onbekendheid met de mogelijkheden van de wet, denkt minister Asscher. Maar hij begrijpt wel dat werkgevers problemen hebben en erkent ook dat er ook knelpunten zijn. Maar hij denkt dat het halveren van de loondoorbetalingstermijn, zoals ook wel wordt voorgesteld, de re-integratie van werknemers bepaald niet vergroot.

Asscher zegt toe om onderzoek te doen naar hoe kleine werkgevers ontlast kunnen worden voor de loondoorbetalingsperiode bij ziekte. De minister betrekt daar uitdrukkelijk het idee van GroenLinks bij over een collectieve regeling voor kleinere werkgevers. De resultaten van het onderzoek worden nog de zomer van 2015 naar de Tweede Kamer gestuurd, belooft de minister.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?