Klijnsma verruimt Quotumwet die ze niet wil gebruiken

Op 1 januari 2015 geldt de Participatiewet, die mensen met een arbeidsbeperking aan werk moet helpen. Als bedrijven daar niet hun best voor doen, kunnen ze een boete krijgen. Dat staat in de Quotumwet die staatsecretaris Klijnsma (SZW) achter de hand houdt.

De Participatiewet maakt gemeentes verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die kunnen werken, maar daar wel ondersteuning bij nodig hebben: mensen in de wsw, de Wajong en mensen met een uitkering.

Werkgeversorganisaties, de vakbeweging, het UWV en het onderwijs werken regionaal samen in zogenoemde werkbedrijven. Zij gaan samen uitvoering geven aan de Participatiewet en de banenafspraak die het kabinet maakte met de sociale partners.

125 duizend extra garantiebanen
Die afspraak houdt in dat de komende jaren 125.000 extra banen beschikbaar komen voor mensen die kunnen werken, maar vanwege een beperking niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen.

Voor werkgevers zijn ondersteunende voorzieningen zoals de inzet van ‘jobcoaches’, no-risk polissen, aanvullingen op het loon en werkplekaanpassingen beschikbaar. Wajongers en mensen die op de wachtlijst staan voor de sociale werkvoorziening komen als eerste in aanmerking voor deze garantiebanen.

Quotumwet wordt verruimd
Als het niet wil vlotten om mensen met een beperking te plaatsen, treedt de Quotumwet in werking, als stok achter de deur. Werkgevers worden quotumplichtig als zij 25 of meer medewerkers in dienst hebben, of 40.575 verloonde uren per jaar. UWV gaat de boetes  berekenen en de Belastingdienst gaat die innen.

Oorspronkelijk mochten hoger opgeleide mensen met een arbeidsbeperking niet worden meegeteld voor de Quotumwet, omdat zij wel zelfstandig in staat zijn het minimuloon te verdienen. Maar de vrees bestond dat verschillende groepen uit de doelgroep elkaar zouden gaan verdringen. Daarom mogen straks ook hogeropgeleide mensen met een beperking worden meegeteld voor de quotumregeling.

Liever geen quotum
Staatssecretaris Klijnsma “hoopt deze heffing nooit nodig te hebben. Daarvoor is het van belang om de komende tijd vooral de verbinding met het onderwijsveld en de andere samenwerkende partijen verder te verstevigen. Maar als ik zie wat er allemaal al in gang is gezet, sterkt mij dat in de overtuiging dat goede regionale samenwerking echt onontbeerlijk is om de Participatiewet te laten slagen.”

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?