Jonge professional vindt social enterprise betere werkgever

Werken bij een organisatie die winstmaximalisatie ondergeschikt maakt aan een maatschappelijke missie, dat lijkt jonge professionals wel wat. Ze denken dat een ‘social enterprise’ het beter doet als werkgever. Bovendien zijn ze bereid daar een baan te accepteren voor 5 procent minder salaris.

Dat valt af te leiden uit kwalitatief onderzoek van de Vrije Universiteit, Kirkman Company en YSE onder 95 (bijna afgestudeerde) Young Professionals. De instellingen deden samen onderzoek naar de veranderende relevantie van organisaties en hun vermogen om talent aan te trekken.

Beter talent aantrekken
Uit eerder onderzoek is gebleken dat het vermogen om talent aan te trekken, te motiveren en ook daadwerkelijk te behouden bepalend is voor het succes van de organisatie. Social enterprises zijn beter in staat om talent aan te trekken omdat zij meervoudig waarde creëren.

Opmerkelijk is dat Young Professionals bij social enterprises een salaris van gemiddeld 5% lager vragen in tegenstelling tot traditionele organisaties die streven naar winstmaximalisatie.

Relevant zijn voor medewerkers
Han Hendriks, Managing Partner bij Kirkman Company ziet in de onderzoeksresultaten een bevestiging van verschuivingen in de markt.

‘Wij geloven dat organisaties die louter gericht zijn op winstmaximalisatie geen bestaansrecht meer hebben. Organisaties die talent aan zich verbinden, streven ernaar om 100% relevant te zijn voor medewerkers. Wanneer een organisatie ernaar streeft relevant te zijn voor klanten, medewerkers, partners, milieu, maatschappij en aandeelhouders, mag zij spreken van een social enterprise’.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?