In de Randstad gloort hoop voor de kinderopvang

In drie jaar tijd is het gebruik van kinderopvang met een derde afgenomen en dat zal de komende jaren niet veel meer worden. De vooruitzichten voor grote steden in de Randstad zijn duidelijk beter dan voor de rest van het land.

Dit stelt het ING Economisch Bureau in de Update Kinderopvang.

Ondanks de vraaguitval, blijven er veel kinderopvanglocaties actief en is het aanbod van dagopvang in 2014 zelfs toegenomen. Veel failliete locaties worden na een faillissement overeind gehouden. Verder hebben aanbieders in het verleden vaak grote investeringen gedaan om mooie kinderopvangplekken te bouwen. Zij blijven hopen op een kentering, ook nu herstel op zich laat wachten.

Kinderopvang nog niet uit het dal
Volgens ING-economen herstelt de kinderopvangbranche niet in het zelfde tempo als de economie. In drie jaar tijd is het gebruik van kinderopvang met 35% afgenomen. En de vraag naar kinderopvang zal de komende jaren onder druk blijven staan. Belangrijkste voorwaarde voor een duurzaam bedrijfsmatig herstel is “een stabiel en voorspelbaar overheidsbeleid”, vindt Ceel Elemans, sectormanager kinderopvang bij ING.

Het aantal geboorten neemt weer licht toe, maar het aantal basisschoolleerlingen neemt nog met circa 1% per jaar af. Terwijl de overheid de ouderbijdrage op een gelijk niveau verwacht te houden, tempert de licht afnemende werkloosheid de krimp enigszins. In 2015 krimpt de branche naar verwachting met 2%.

Vraag in de Randstad neemt toe
In de grotere steden in de Randstad daalde de vraag naar kinderopvang fors, maar neemt daar nu weer licht toe. Veel werknemers nemen werk aan in de grote steden en trekken daarvoor naar de Randstad. Omdat opa en oma dan te ver weg wonen, ondervindt de kinderopvang daar minder concurrentie van informele opvang door de grootouders.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?