HR balanceert in 2013 tussen ontwikkelen en bezuinigen

Besparen op de personele kosten, staat met stip bovenaan als taak voor de HR-afdeling in 2013. Maar naast korten op het P-budget, willen Nederlandse organisaties tegelijkertijd ook meer uit hun medewerkers halen.

Deze trend wordt gesignaleerd in de nieuwste Raet HR Benchmark.
Bij de noodzaak voor bezuinigen speelt niet alleen de economische crisis een rol, maar ook de toenemende verzakelijking van HRM in Nederland. HR moet daardoor de ‘kosten en baten’ beter meetbaar maken en de organisatiestrategie vertalen in HR-prioriteiten en personeelsbeleid.

Top 10 prioriteiten voor HR
Voor 28 procent van de HR-verantwoordelijken heeft besparen van kosten de hoogste prioriteit. Maar naast het snijden in het personeelsbudget, willen organisaties ook het beste rendement halen uit hun menselijk kapitaal. Opleiding & ontwikkeling van medewerkers staat daarom, met een gedeelte eerste plaats, óók bovenaan de prioriteitenlijst.

In de top-5 staan verder strategische personeelsplanning (27 procent), de duurzame inzetbaarheid van personeel (24 procent) en flexibilisering van het personeelsbestand (20 procent). Zaken als beloningsbeleid en de mobiliteit van personeel hebben veel minder prioriteit en bungelen onderaan de top-10.

Zoeken naar de onmisbare werknemers
De prioriteiten geven volgens Raet aan dat HR-managers ‘de geschikte balans zoeken tussen input en output, en tussen kostenbewustzijn en investeren in de toegevoegde waarde van de medewerkers’. Strategische personeelsplanning en flexibilisering helpen de HR-afdeling bij het zoeken naar de optimale bezetting en de juiste mix van kennis, kunde en ervaring om de kernactiviteiten van de organisatie kwalitatief en kostenefficiënt voort te zetten.

HR-verantwoordelijken moeten op zoek gaan naar de medewerkers die voor de organisatie eigenlijk onmisbaar zijn, de zogeheten ‘mission criticals’. Dat zijn de mensen die de meeste waarde toevoegen aan de organisatie. Deze medewerkers moeten absoluut voor de organisatie worden behouden als er wordt gesneden in het personeelsbestand.

Vergroten toegevoegde waarde
‘Talenten krijgen, ondanks de crisis, de ruimte om zich verder te ontwikkelen en hun toegevoegde waarde voor de organisatie te blijven vergroten’, concludeert Raet’s CEO Cees van den Heijkant op basis van het onderzoek. Zes op de tien HR-verantwoordelijken vindt dat werven op talent de kans vergroot om nieuwe groepen potentiële medewerkers aan te boren, die anders nooit gevonden zouden worden.

Een relatief hoog percentage van de organisaties (36 procent) wil daarom meer werven op talenten, en niet meer specifiek voor een bepaalde functie. Door minder focus op de specificaties van de functie en meer op de talenten die nu en in de toekomst waarde toevoegen, kunnen organisaties hun onderscheidend vermogen verhogen.

HR-afdeling wordt informatieleverancier
De focus op het behoud van de juiste mensen, of het aantrekken daarvan, zorgt ervoor dat een organisatie beter kan presteren en concurreren. Zo verandert HRM in een afdeling die vooral de juiste informatie levert om de organisatie aan te sturen.

Het onderzoek concludeert dan ook dat HRM (samen met de afdeling financiële zaken) een steeds centralere rol speelt in de sturing en ontwikkeling van organisaties. Daarbij gaat het niet alleen meer om de bekende HR ken- en stuurgetallen zoals verzuim, bezetting en verloop, maar ook steeds meer om productiviteit. ‘HR moet de business kennen en daarbij de juiste adviezen uitbrengen en initiatieven ontplooien op alle gebieden die waarde toevoegen, kosten beperken, efficiëntie verhogen en effectiviteit vergroten’, adviseert Raet.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?