Geld opzij zetten uit vrees voor werkloosheid of laag pensioen

Twee derde van de Nederlanders houden hun geldzaken op orde om te leuke dingen te doen en te sparen. Jongeren zetten geld opzij uit angst voor werkloosheid, ouderen doen het omdat ze rekening houden met te weinig pensioenopbouw.

Dit blijkt uit onderzoek van ING naar de financiële situatie van consumenten.

Door Nederlanders worden een te lage spaarbuffer (23%), werkloosheid (22%) of te weinig pensioenopbouw (12%) als grootste risico’s gezien in de financiële situatie voor de komende 5 jaar. Mannen zien een te lage spaarbuffer en werkloosheid als belangrijkste risico (22%), voor vrouwen is dat de mogelijkheid om niet meer rond te kunnen komen (25%).

Zorgen over pensioen het grootst bij 35-65 jarigen
In de leeftijd van 35-65 jaar maakt men zich beduidend meer zorgen over de pensioenopbouw (18%) dan Nederlanders in de leeftijd van 18-34 (8%). Toch zouden zes op de tien Nederlanders het liefst eerder stoppen met werken en dan genoegen nemen met een lager pensioen. Jongeren (18-34 jaar) daarentegen zouden liever langer doorwerken (53%) om dan te kunnen genieten van een hoger pensioen.

Een goed pensioen vinden we belangrijk, niet alleen om zelf rond te komen, maar ook om volgende generaties te steunen. Want een kwart van de 65-plussers wil meer geld overhouden om te kunnen schenken aan kinderen en/of goede doelen.

Jongeren vrezen werkloosheid, maar zien kansen
Jongeren zien werkloosheid als grootste risico. Tegelijkertijd zien ze ook financiële kansen in de komende vijf jaar door de mogelijkheid om meer te verdienen door van baan te wisselen (35%) of door promotie bij de huidige werkgever (29%).

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?