Flexibel werken lost burn-out niet op

Niet persoonlijkheidskenmerken, maar vooral hoge werkdruk, overuren, zorgtaken en de (on)mogelijkheid om zelf je werktaken in te richten zijn oorzaken van burn-out. Wie denkt dat flexwerken een oplossing is, komt bedrogen uit omdat de werkdruk dan juist kan toenemen.

Volgens het SCP-rapport ‘Burn-out: verbanden tussen emotionele uitputting, arbeidsmarktpositie en Het Nieuwe Werken’ is psycho-sociale arbeidsbelasting momenteel één van de grootste arbeidsrisico’s in Nederland. Het leidt tot veel ziekteverzuim en levert - naast het persoonlijk leed voor mensen - ook een enorme kostenpost op voor de Nederlandse economie.

Maatschappelijk probleem
Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen is burn-out ‘een serieus maatschappelijk probleem, dat nog eens wordt vergroot door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Limmen stelt dat 'je het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) moeilijk anders kan opvatten.'

Het SCP constateert onder andere dat de oorzaak van een burn-out niet primair ligt in persoonlijkheidskenmerken van mensen, maar in te hoge werkdruk, het aantal overuren, de balans met zorgtaken thuis, de eigen regelmogelijkheid die mensen ervaren in hun werk en de omgeving waarin mensen hun werk doen. Limmen: ‘burn-out is dus niet alleen een individueel probleem van een individuele werknemer. Er ligt ook een flinke verantwoordelijkheid bij de werkgever om een burn-out te voorkomen door een fatsoenlijke werkomgeving te scheppen.’

Meer autonomie
Met de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt ervaren werknemers steeds vaker een constante druk om te presteren, wat de stress alleen maar meer vergroot. Het SCP-rapport toont aan dat als werknemers zelf meer invloed en autonomie hebben op hun werk de kans op een burn-out kan verminderen.

Vakbondsvoorzitter Limmen wil daarom in cao’s met werkgevers niet alleen afspraken maken over plaats- en tijdonafhankelijk werken, maar ook over betere faciliteiten voor mantelzorgverlof en meer aandacht voor de rol van de bedrijfsarts bij de preventie van arbeidsgerelateerd verzuim.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?