Dit wijzigt in de Wet op de ondernemingsraden (WOR)

Na jaren van gesteggel is nu eindelijk de Wet op de ondernemingsraden (WOR) bij de tijd gebracht. Werkgevers en vakbonden moeten via de SER medezeggenschap in organisaties en bedrijven bevorderen. De werkgever wordt nadrukkelijk verantwoordelijk voor adequate scholing van OR-leden, die van voldoende kwaliteit moet zijn.

Op 19 juli 2013 is de WOR gewijzigd en heeft de Sociaal-economische raad (SER) de taak om medezeggenschap in organisaties en bedrijven te bevorderen. Verder wordt de administratie en de procedure bij geschillen moderner.

Commissie gaat medezeggenschap bevorderen
De in 2012 in de SER opgerichte Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM), onder voorzitterschap van prof. mr. F.B.J. Grapperhaus, heeft nu een wettelijke grondslag. Zij heeft als algemene taak het bevorderen van medezeggenschap en de kwaliteit daarvan in bedrijven en organisaties.

De CBM heeft in december 2012 ondernemers en ondernemingsraden al opgeroepen zich voor goede scholing in te zetten. Zij benadrukt het belang van kwalitatief goede medezeggenschap.

SCOOR gaat OR-scholing certificeren
OR’en volgden een derde minder scholing ten opzichte van vorig jaar, terwijl in tijden van economische neergang en reorganisaties een goed geschoolde OR juist heel belangrijk is. De CBM beveelt ondernemers en ondernemingsraden dan ook aan om zich voor goede scholing in te zetten en daarbij te kiezen voor een door de Stichting SCOOR gecertificeerd scholingsinstituut.

De nieuwe stichting SCOOR moet de kwaliteit van OR-opleidingen en cursussen bewaken. Dit gebeurt met een systeem van certificering van OR-opleidingsinstituten. De certificering door SCOOR zal naar verwachting vanaf 1 september beginnen. Die komt in de plaats van de GBIO-erkenning.

Richtbedragen OR-cursussen
Op voordracht van de CBM stelt de SER jaarlijks richtbedragen vast voor OR-scholing. Daarmee kunnen ondernemingsraden en bestuurders zien wat redelijke kosten zijn voor kwalitatief goede scholing en vorming, waardoor onnodig gedoe over de kosten kan worden voorkomen.

Geschillen over scholing
OR en bestuurder kunnen, al dan niet gezamenlijk, geschillen over de toepassing van het wettelijk scholingsrecht voorleggen aan een speciale scholingskamer. De snelle procedure daarvoor is geregeld in de eveneens in werking getreden gewijzigde Verordening op de bedrijfscommissies.

Stopzetting WOR-heffing
De heffing voor werkgevers ter bevordering van de scholing en vorming van ondernemingsraadleden vervalt door de wijziging van de WOR. Deze heffing legde de Belastingdienst namens de SER op. In de praktijk was deze heffing al per 1 januari 2013 stopgezet.

Direct naar de rechter bij geschillen
De bedrijfscommissies Markt I en Markt II behouden hun taak bij geschilbemiddeling tussen OR en bestuurder. Wel kunnen OR en bestuurder voortaan ook rechtstreeks naar de rechter stappen.

OR-reglement niet meer naar bedrijscommissie
Per 1 april 2013 heeft de SER ook het beheer van Mezzo, het informatiesysteem voor ondernemingsraden in Nederland, overgenomen. CBM wil Mezzo onder andere voor onderzoek op medezeggenschapsgebied gebruiken. OR’en en andere medezeggenschapsorganen wordt gevraagd hun gegevens in Mezzo in te voeren.

Bovendien is in de nieuwe WOR de (toch wel erg gedateerde) regel geschrapt dat OR’en een kopie van hun OR-reglement of -jaarverslag naar de bedrijfscommissie moeten sturen.

Gewijzigde WOR-artikelen
Met de wijzigingen is een aantal artikelen van de WOR aangepast. De belangrijkste wijzigingen per artikel zijn:

  • In de nieuwe WOR staat nog duidelijker dat de werkgever verantwoordelijk is voor scholing van OR-leden ‘van voldoende kwaliteit’ (artikel 18, lid 2).
  • Niet alleen krijgt de werkgever de verantwoordelijkheid over voldoende scholing, ook staat in de WOR nu nog duidelijker dat de kosten van scholing en vorming voor rekening komen van de bestuurder (uitbreiding artikel 22).
  • Een kopie van het OR-reglement of OR-jaarverslag hoeft niet meer naar de bedrijfscommissie worden gestuurd (artikel 8, lid 1).
  • Bij een conflict met de bestuurder hoeft niet eerst de bedrijfscommissie worden ingeschakeld. De OR en/of de bestuurder kan nu ook direct naar de rechter stappen (artikel 36,  lid 3 en 4 vervallen).
  • Bij multinationals krijgt de OR voortaan recht op informatie over de zeggenschapsverhoudingen binnen het concern (uitbreiding artikel 31, lid 3).
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?