Collega van 2030 is soms een robot

Nederlandse werknemers verwachten dat hun werkomgeving er in 2030 heel anders uitziet. De meesten verwachten dat hun baan nog wel zal bestaan, maar dat ze flink moeten blijven bijscholen om aan het werk te blijven. Want we moeten concurreren met slimme robots die steeds meer werk van ons overnemen.

Dit zijn enkele bevindingen uit kwalitatief onderzoek van recruitmentorganisatie Hays naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Het onderzoek is uitgevoerd binnen de sectoren - Oil & Gas, IT en Engineering & Technology - die naar verwachting in 2030 een belangrijk en impactvol aandeel van de arbeidsmarkt vormen.

Samenwerken met robots en kunstmatige intelligentie
De meeste respondenten verwachten grote technologische doorbraken in hun werkveld, zoals zelflerende geautomatiseerde kennissystemen, robotisering van productie, versmelting van bio-, nano- en high tech en de komst van 3D én 4D printing. Dit kan een grote impact hebben op het werk van de toekomst.

Naar verwachting zal het werk van werknemers door de technologische veranderingen zich meer gaan focussen op het ontwikkelen en aansturen van systemen en robots. Ondanks de veranderingen, verwacht ruim 80% van de respondenten dat hun baan in 2030 nog zal bestaan. Wel denkt een overtuigende meerderheid dat de meeste arbeidscontracten dan op projectbasis zullen zijn.

Doorleren is essentieel
Driekwart van het routinematig werk van de mens zal door (virtuele) robots worden overgenomen. Meer dan de helft (55%) van de respondenten denkt niet dat de robots het werk makkelijker maken, maar dat juist continue bijscholing noodzakelijk zal zijn om succesvol te blijven.

Respondenten voelen zich niet bedreigd door de kunstmatige intelligentie on hen heen. Zo vindt iets meer dan de helft het niet nodig om kennis te hebben van kunstmatige intelligentie om in de eigen sector te kunnen functioneren. Ook verwacht 60% niet dat in 2030 een groot deel van de banen verdwijnt en 70% geeft aan zich niet bedreigd of gepasseerd te voelen door jong talent of nieuwkomers.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?