3e jaar WW in cao, werknemer gaat weer premie betalen

Het derde jaar WW komt voor de meeste werknemers weer terug, want werkgevers en vakbonden gaan dat samen regelen in nieuwe cao’s. Werknemers moeten dan wel weer WW-premie gaan betalen, maar daar moet belastingverlaging tegenover staan. Wie werkloos dreigt te worden, kan straks terecht terecht bij regionale adviescentra. Dat hebben sociale partners in de SER afgesproken.

 

In het verleden liepen de kosten voor werkloosheid zo hoog op, dat de overheid het beheer van de WW naar zich toe heeft moeten trekken. In de komende jaren is het de bedoeling dat werkgevers en vakbonden weer de regie terugkrijgen over de WW. Om de kosten te beheersen, is het dan wel de bedoeling dat er minder mensen de WW instromen. Daarom kunnen zij, voor ze in de WW terecht komen, hulp krijgen bij het vinden van nieuw werk. Dat moet eerder, intensiever en persoonlijker, adviseert de Sociaal Economische Raad (SER) in het advies ‘Toekomst arbeidsmarktinfrastructuur en WW’.

Het advies is een uitwerking van een aantal afspraken uit het Sociaal Akkoord, waarin de flexibilisering, stijgende werkloosheid en verslechtering van het sociale zekerheidsstelsel worden aangepakt.

WW weer van 2 naar 3 jaar
In het regeerakkoord is bepaald dat de WW stapsgewijs wordt afgebouwd van 38 maanden naar 2 jaar. In het Sociaal Akkoord hebben werkgevers en werknemers daarop afgesproken om het derde WW-jaar te repareren in cao’s.

Dat gaat nu gebeuren via een fonds per sector, want verschillende sectoren hebben verschillende lasten in het derde WW-jaar. Sectoren die ongeveer dezelfde premielast hebben kunnen samenwerken, maar er komt geen uniforme premie voor het hele bedrijfsleven.

Werknemers betalen weer mee aan de WW
Om de WW weer kostendekkend te maken, gaan werknemers weer WW-premie betalen. Deze premie is voor werknemers enkele jaren geleden op nul gezet, om de koopkracht te verbeteren. Alleen werkgevers betalen nu nog WW-premie, maar straks gaan werknemers weer de helft betalen.

De bedoeling is dat de koopkracht van werknemers er niet op achteruit gaat. Daarom zouden werknemers via fiscale regelingen gecompenseerd moeten worden, stelt de Sociaal Economische Raad.

Werkgevers vinden het van belang dat de WW-premie alleen de last van werkloosheid dekt. De vakbonden zien voordelen in hun regierol in de werknemersverzekering. Die wordt sterker door de werknemerspremie en de directe betrokkenheid in de werkbedrijven.

35 Regionale adviescentra
De overheid heeft de verantwoordelijkheid voor het arbeidsmarktbeleid en grote delen van de sociale zekerheid bij de gemeenten gelegd. Mensen die hun baan dreigen te verliezen, kunnen voor hulp terecht in nieuw op te richten regionale adviescentra. Deze dienstverlening is aanvullend op die van het UWV en gaat uit van een praktijkgerichte benadering. De komende jaren kunnen betrokken partijen in pilots hier ervaring mee opdoen. Het is de bedoeling dat zij op regionaal en sectoraal niveau beter gaan samenwerken.

Naast de regionale adviescentra die in het SER-advies worden genoemd, gaan de vakbonden in de 35 arbeidsmarktregio’s ook ‘vakbondshuizen’ opzetten. Daar kunnen zowel leden als niet-leden terecht voor vragen, advies en belangenbehartiging.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?