180 duizend banen erbij tot 2017

De export bloeit als nooit tevoren en de economie groeit de komende twee jaren flink door. Dat heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt, want er komen tot 2017 zo’n 180 duizend banen bij. Omdat zich ook meer mensen melden op de arbeidsmarkt, zijn daardoor straks meer mensen aan het werk, terwijl de werkloosheid procentueel toch niet enorm daalt.

Dat blijkt uit de definitieve berekeningen in het Centraal Economisch Plan 2015 dat het Centraal Planbureau (CPB) vandaag presenteert.

Meer werkgelegenheid
De werkgelegenheid neemt flink toe, maar de werkloosheid daalt slechts licht van 7,2% naar 7% in 2016. Deze beperkte daling betekent echter niet dat er sprake is van baanloze groei. De werkgelegenheid en het arbeidsaanbod nemen vrijwel evenveel toe.

Het arbeidsaanbod neemt toe doordat het structurele arbeidsaanbod blijft stijgen, terwijl werkzoekenden zich in 2016 per saldo niet meer ontmoedigd van de arbeidsmarkt terugtrekken. Daar komt bij dat de werkgelegenheid bij de overheid en de zorg per saldo daalt. De werkgelegenheid in de marktsector neemt toe door productiegroei.

Meer mensen werken
Het arbeidsaanbod stijgt in 2015 met 65.000 personen en in 2016 met 75.000 personen. Vooral onder vrouwen en ouderen is sprake van een participatiestijging. Oudere generaties vrouwen (die minder uren werken), maken geleidelijk plaats voor jongere generaties met een hogere participatiegraad.

De AOW-leeftijdsverhoging zorgt sinds 2013 voor een toename van de arbeidsparticipatie onder ouderen, die vóór die tijd al door de afschaffing van VUT-regelingen in gang was gezet.

Koopkracht neemt toe
Dit jaar neemt de koopkracht met 1,2% toe, dankzij de lage inflatie en dalende pensioenpremies. Werkenden gaan er het meest op vooruit (1,6%). Gepensioneerden gaan er met 0,7% het minst op vooruit, omdat de pensioenen maar beperkt geïndexeerd zijn.

In 2016 blijft de koopkracht voor werkenden met 0,3% nog licht toenemen, maar gepensioneerden gaan er dat jaar 1,3% op achteruit. Dat wordt veroorzaakt door de beperkte indexatie van pensioenen en door overheidsbeleid. Wel blijft de inflatie laag, in lijn met de Europese prijsontwikkeling.

Flinke groei door export en consumentenuitgaven
De economische groei trekt dit jaar aan tot 1,7% en volgend jaar tot 1,8%. De daling van de euro ten opzichte van de dollar en de forse daling van de olieprijzen zijn gunstig voor de Nederlandse economie.

Er is volgens het CPB dan ook sprake van een gestaag herstel, dat vanaf dit jaar ook gedragen wordt door de binnenlandse bestedingen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?